• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kazahstan - lider u tržišnim reformama

Kazahstan je proglašen za lidera u primjeni tržišnih reformi i stvaranju povoljne poslovne klime 2010, izvještaj je Svjetske banke "Duing biznis 2011".

 Kazahstan - lider u tržišnim reformama Izvor: MONDO

U godišnjem izveštaju Svjetske banke (SB), koji ocjenjuje promjene koje su sprovele183 zemalje na polju transparentnog poslovanja, trgovine sa drugim zemljama, poreskih zakona, zaštite investicija, licencirane izgradnje, zapošljavanja i dostupnosti kredita.

Za 12 mjeseci, od juna 2009. godine, 117 zemalja je sprovelo 216 reformi na sektoru preduzetnišva u poređenju sa 287 reformi u 131 zemlji u prethodnom razmatranom periodu.

"U zemljama koje pratimo, zabilježen je stabilan rast promjena propisa" izjavio je za novinare direktor za indikatore i analizu Svjetske banke Nejl Gregori. Kao i prije godinu dana Singapur pruža najbolje uslove za poslovanje. Za njim slede Hong Kong, Novi Zeland, Velika Britanija, SAD, Danska i Kanada.

Iako je poslovanje najjednostavnije u razvijenim zemaljama, dvije trećine reformi je prošle godine sprovedeno u zemaljama u razvoju.

Prošlogodišnji lider po reformama, Ruanda, našla se na drugom mjestu liste deset reformatorski najraspoloženijih zemalja, među kojima su Peru, Vijetnam, Kabo-Verde, Tadžikistan, Zambija, Mađarska, Grenada i Bruneji.

Kazahstan je izbio na lidersku poziciju među reformatorima, zahvaljujući usavršavanju zakona o akcionarskim kompanijama, pojednostavljenim procedurama za dobijanje statusa pravnog lica i smanjenju minimalne visine osnivačkog kapitala na 100 tenge (0,70 dolara).

Astana je, takođe, povukla obavezna uvjerenja notariusa o osnivačkom sporazumu i statutu kompanija i pojednostavila carinske procedure.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE