• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamate u RS za sada miruju

Kamatne stope na kredite u bankama u RS za sada miruju, iako evropska međubankarska kamatna stopa - euribor u posljednje vrijeme bilježi rast.

 Kamate u RS za sada miruju Izvor: MONDO

U bankama je potvrđeno da neće povećavati kamatne stope, bez obzira na vrijednost euribora.

Rajfajzen banka do kraja godine nema u planu povećanje kamata. "Banka je lani smanjivala kamatne stope na kredite u otplati u skladu sa promjenom vrijednosti šestomjesečnog euribora na referentne datume definisane pojedinačnim ugovorima o kreditu". kažu u Rajfajzen banci.

U Hipo Alpe Adrija banci kažu da krajem decembra usklađuju svoje indikatore, te da do tada neće mijenjati kamate.
"Banka zadržava pravo da u vanrednim situacijama i finansijskim potresima na globalnom tržištu može da usklađuje indikatore u skladu sa tržišnim realnostima", rekli su "Glasu Srpske" u ovoj banci.

U NLB Razvojnoj banci još ne znaju da li će povećavati kamate, jer banka kamate na kredite, kod kojih iznos kamate zavisi od kretanja euribora, mijenja svakih šest, odnosno 12 mjeseci.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista Republike Srpske "SWOT" Aleksandar Ljuboja kaže da je jedan od razloga zbog kojih banke, bez obzira na rast euribora ne povećavaju kamate, strah da ne izgube klijente.

"Ako neka banka odluči da ignoriše rast euribora i ne povećava kamatne stope, to se može protumačiti i kao jedan vid razumijevanja banaka za trenutnu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je Ljuboja, dodavši da je ovo način i da se izbjegne dodatno opterećivanje klijenata, jer su uslovi za poslovanje sve teži, a izdaci sve veći.

Prema njegovom mišljenju, nepovećanje kamatnih stopa može biti i način privlačenja novih klijenata.

U Agenciji za bankarstvo RS kažu da visina kamatnih stopa u bankama nije određena zakonom ili podzakonskim aktima, nego njihovu visinu diktira isključivo bankarsko tržište. Oni su objasnili da svaka banka pojedinačno na osnovu svojih analiza i procjena rizika donosi odluke o visini kamatnih stopa.

Za devet mjeseci ove godine u RS je zabilježen pad kamatnih stopa. Prosječna kamata lani je iznosila 10,06 odsto, dok je u septembru ove godine smanjena za 0,39, na 9,15 odsto, kaćžu u Agenciji za bankarstvo RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE