• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD ima novu strategiju za BiH

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu strategiju za BiH koja određuje prioritete ove banke u BiH do 2013. godine.

 EBRD ima novu strategiju za BiH Izvor: MONDO

Fokus aktivnosti EBRD-a u toku sljedeće tri godine će i dalje biti finansiranje i podrška projektima u sektorima infrastrukture i energetike, finansijskom i industrijskom sektoru i ključnim izvozno-orijentisanim sektorima.

"Kako bi ublažila efekte globalne krize na BiH, Banka je prepoznala potrebu za povećanim nivoom aktivnosti u narednim godinama, kao odgovor na krizu i kao podršku procesu oporavka. Banka će promovisati tranziciju u BiH nastavljanjem i povećavanjem aktivnosti kroz finansiranje projekata i intenzivan dijalog o politikama", saopšteno je iz EBRD-a.

Prema novoj strategiji za BiH, EBRD će svoje aktivnosti usmjeriti na podršku pripremi i provođenju sveobuhvatnog programa reformi u svim sektorima infrastrukture.

"Banka će posebno pružiti podršku izgradnji nove i modernizaciji postojeće infrastrukture, uz olakšavanje učešća privatnih preduzeća i bolju integraciju u sektoru, kako regionalno tako i unutar zemlje", navodi se u saopštenju.

U sektoru energetike, EBRD će nastaviti da promoviše reformu sektora, institucionalno jačanje, regionalnu energetsku integraciju, pružiti podršku poboljšanju pouzdanosti i usaglašavanju sa EU standardima emisije čestica.

"Ulaganja u projekte energetske efikasnosti i projekte obnovljivih izvora energije će se realizovati paralelno sa javnim i privatnim operaterima, između ostalog i kroz Program kreditnih linija za finansiranje projekata održive energije za zapadni Balkan, putem tehničke pomoći i direktnim finansiranjem", navodi se u saopštenju.

U finansijskom sektoru, Banka će pružati podršku lokalnim bankama, lizing kompanijama i mikrofinansijskim institucijama da osigura održivo kreditiranje malih preduzeća i domaćinstava i dalji razvoj sektora malih i srednjih preduzeća.

"U isto vrijeme, kako bi privukla strane investiture i ubrzala proces privatizacije, Banka će aktivno tražiti i pripremati projekte u ključnim izvoznim sektorima, uključujući agrobiznis, proizvodnju i usluge, telekomunikacije, farmaceutski sektor, nekretnine i turizam, kao i sektore prerade drveta i metala", ističu u EBRD-u.

EBRD očekuje da će ekonomski rast u 2010. i 2011. godini biti pozitivan, ali skroman.

"U najnovijem ekonomskom pregledu objavljenom 28. oktobra 2010. Banka je povećala svoje ranije prognoze ekonomskog rasta u BiH sa 0.4 na 0.8 odsto za 2010, odnosno sa 1.7 na 2.2 odsto za 2011. godinu. S obzirom na nisku polaznu tačku, ekonomija bi trebalo da ima potencijal za snažniji rast u srednjoročnom periodu", navode iz EBRD-a.

Od početka djelovanja u BiH EBRD je uložila više od 1,2 milijarde evra za više od 80 projekata u raznim ekonomskim sektorima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE