• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuje meso

Poskupljenje mesa neminovno, jer će opasti ponuda, procjenjuje predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

 Poskupljuje meso  Izvor: MONDO

Rast cijena stočne hrane i činjenica da je ovogodišnji urod žitarica značajno podbacio direktno će uticati na poskupljenje stoke u farmama i na pijacama, a samim tim i mesa u mesnicama, najavljuju stočari u BiH.

Stočari kažu da je za sada nezahvalno govoriti o novim cjenovnicima i datumima kada bi poskupljenje moglo nastupiti, te ističu da cijene više neće biti "diskretne", odnosno da će biti znatno povećane.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić očekuje da će poskupljenje stočne hrane, te mali prinosi žitarica, direktno uticati na to da farmeri i sitni poljoprivrednici smanje stočni fond, koji je smanjen i u zemljama EU.

"To znači da je i poskupljenje mesa neminovno, jer će opasti ponuda", procjenjuje Maljčić.

Navodeći da tovne svinje po kilogramu trenutno koštaju oko 3,70 KM, Maljčić kaže da je to, kada se uzme u obzir cijena stočne hrane, ispod svake računice, tako da većina farmera gubi, pa će morati da poskupe svoje proizvode, a sljedeći korak povlače trgovci, koji će takođe korigovati cjenovnike, pišu "Nezavisne novine" u izdanju od srijede.

Predsjednik Udruženja "Euro farmer" iz Bijeljine Slobodanka Milošević kaže da su novi cjenovnici neminovnost, zbog pogrešne poljoprivredne i trgovačke politike.

"Vjerovatno će doći do poskupljenja u mesnicama, ali cijena otkupa životinja će ostati ista. Proizvođač je ucijenjen i može samo da čupa kosu s glave, dok trgovci profitiraju", ističe Miloševićeva.

U resornim ministarstvima uvjeravaju da nema mjesta panici. Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Bojan Kecman procjenjuje da ne bi trebalo da dođe do poskupljenja u mesnicama u Srpskoj. Optimistični su i u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, gdje kažu da nizom aktivnosti utiču da ne dođe do skoka cijena proizvoda dobijenih u poljoprivredi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE