• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građevinarstvo bilježi konstantan pad

Građevinska industrija u ovoj godini zabilježila je pad u svim kategorijama, prije svega privatnih, ali i javnih investicija.

 Građevinarstvo bilježi konstantan pad Izvor: MONDO

Ovo se navodi u Izvještaju Savjeta iministara BiH o ekonomskim trendovima u ovoj godini, u kome se ističe da već šesto tromjesečje zaredom najveću zaslugu za ukupni pad građevinskih radova ima izgradnja nestambenih zgrada.

"Ovo je, prije svega, odraz smanjenog interesa i otežanog finansiranja privatnih investicija sa jedne, ali i nedostatka budžetskih sredstava za finansiranje javnih investicija sa druge strane. Problemi sa javnim finansijama su doveli i do smanjenja izgradnje ostalih kategorija javnih radova. Konačno smanjenje stambene izgradnje je bilo rezultat pada raspoloživog dohotka građana", upozorava se u izvještaju.

Pad vrijednosti izvršenih građevinskih radova u BiH u prvih pola godine iznosio je 28,3 odsto, što je znatno pogoršanje u odnosu na prošlu godinu.

"Pad građevinskih radova u Republici Srpskoj sa negativnog rasta od osam odsto u 2009. godini spustio se u prvom polugodištu 2010. godine na 30,6 odsto. U isto vrijeme Federacija BiH bilježi pad izvršenih radova od 26 odsto, čime je nastavljen prošlogodišnji trend", piše "Večernji list".

Prema dostupnim podacima, globalna kriza ostavila je najviše uticaja na ovu oblast privrede, te su pad izvoza i opšte ekonomske aktivnosti u proteklom periodu, otežan pristup kreditima i skroman rast javnih prihoda destimulisali i u velikoj mjeri opteretili rast građevinske i investicione djelatnosti uopšte.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE