• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić obećao pomoć privatnicima koji ulažu na Kosovu

"Za sva privatna ulaganja na Kosovu, koja zapošljavaju preko 20 radnika, država će pokriti četvrtinu investicija", rekao Dinkić

 Dinkić obećao pomoć privatnicima koji ulažu na Kosovu Izvor: MONDO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja i lider stranke G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je u četvrtak u Leposaviću da će privatnici iz unutrašnjosti Srbije koji dođu na Kosovo da grade ili adaptiraju neku od starih firmi od države dobiti pomoć u visini od 25 odsto vrednosti projekta.

"Za sva privatna ulaganja na Kosovu, koja zapošljavaju preko 20 radnika, država će pokriti četvrtinu investicija", rekao je Dinkić, objasnivši da se radi o novom programu koji je Ministarstvo ekonomije osmislilo za Kosovo u cilju stimulacije privatnog sektora u Srbiji.

On je izjavio da je osnova Akcionog plana pokretanje proizvodnje i zapošljavanje kosovskih Srba, jer je to jedini način da oni ostanu u pokrajini.

"Kada Srbi budu imali posao i sigurne plate, to će značiti i ekonomski suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja najavio je da će početi razgovori sa predstavnicima UNMIK-a, kako bi se formalno preuzeo proces restrukturiranja i privatizacije preduzeća na teritoriji Kosova gde su Srbi u većini.

"To je nešto što postoji kao ponuda UNMIK-a, kako bi Srbija preuzela da vodi računa o našim kapacitetetima na teritoriji gde su Srbi, a kasnije i na celoj teritoriji", rekao je Dinkić.

On je danas prisustvovao potpisivanju dugoročnog ugovora između Trepče i fabrike "Obuća Beograd" o poslovno tehničkoj saradnji.

Ugovorom je predviđeno da počne rad fabrika zaštitne obuće, koja će proizvoditi 11.000 pari mesečno, a proizvodnja bi, kako je najavljeno, trebalo da počne u maju.

Dinkić je izjavio da će u ovu fabriku biti uloženo oko 100.000 evra i da će biti uposleno 100 radnika, od čega se 70 već nalazi na platnom spisku Trepče, a nisu radno angažovani.

"Na ovaj način, mi ćemo halu koja dugo nije funkcionisala staviti u funkciju i 100 ljudi će dobiti stalan posao. "Obuća Beograd" je odlučila da u saradnji sa Ministarstvom ekonomije u Leposavić prebaci jedan deo mašina", objasnio je Dinkić.

Ugovor o saradnji su potpisali direktor Trepče Jovan Dimkić i direktor "Obuće Beograd" Bora Stanković.

Dinkić je dodao da postoji još jedna inicijativa Ministarstva ekonomije i preduzeća IKOP iz Petrovca na Mlavi sa fabrikom Kristal iz Leposavića.

"Planiramo da napravimo ugovor o proizvodnji HTZ opreme i u toj fabrici biće zaposleno 112 radnika", rekao je Dinkić, koji je pozvao privatna preduzća iz Srbije da ulože svoj kapital i naprave nove pogone na teritoriji Kosova.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE