• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stabilizacija na tržištu rada u RS

Za proteklih deset mjeseci u Srpskoj zaposleno 21.615 osoba, što je za 2.084 osobe više nego u istom periodu prošle godine.

 Stabilizacija na tržištu rada u RS  Izvor: MONDO

Do kraja oktobra bez posla u Republici Srpskoj (RS) bilo je 142.338 osoba, slično kao i u istom periodu 2009, ali je broj nezaposlenih u odnosu na početak ove godine manji za osam hiljada, što znači da dolazi do blage stabilizacije stanja na tržištu rada, rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić.

Tomić kaže da je, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, za proteklih deset mjeseci u Srpskoj zaposleno 21.615 osoba, što je za 2.084 osoba više nego u istom periodu prošle godine.

"Mada stoji tvrdnja da ovo ni izdaleka nije dovoljno, ipak je dobro što u periodu ekonomske krize možemo predočiti pozitivne pokazatelje koji govore da je RS uspjela da održi stabilnost i ranije dostignuti nivo u ovom važnom segmentu, što nije zanemarljivo, imajući u vidu i činjenicu da su u pojedinim zemljama zabilježene i pojave u kojima su desetine hiljada radnika ostajale bez posla u samo jednom danu", rekao je Tomić za "Fokus".

Prema njegovim riječima, procjena stanja na tržištu rada koju je uradio Zavod za zapošljavanje RS ukazuje na to da do kraja godine ne bi trebalo da bude povećan broj nezaposlenih, već se očekuje nastavak blagog pozitivnog trenda i početkom naredne godine.

"Tada stupa na snagu i pravilnik koji će definisati komercijalna poljoprivredna gazdinstva, što znači da se jedan broj lica, koji će ovim načinom doći u poziciju da ostvaruje podsticaje u poljoprivredi, više neće voditi na listi Zavoda za zapošljavanje", naglasio je Tomić.

On smatra da je, osim iskoraka koje su neke lokalne zajednice napravile u podsticanju zapošljavanja, potrebno razmotriti mogućnost i da se posredstvom raznih olakšica stvori ambijent za veće privlačenje investitora.

Prema Tomićevoj procjeni, najviše prostora za otvaranje novih radnih mjesta u budućnosti ima prvenstveno u energetskom sektoru, jer je RS upravo u tom segmentu interesantan i privlačan prostor za ozbiljne investitore, potom u tekstilnoj i kožarskoj industriji, trgovini, te uslužnim djelatnostima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE