• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavljeni IRB stambeni krediti

Do daljnjeg obustavljena dodjela stambenih IRB kredita, najpovoljnijih u Republici Srpskoj. Naredne godine rigorozniji uslovi kreditiranja.

 Obustavljeni IRB stambeni krediti Izvor: MONDO

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB) zatražila je od komercijalnih banka da do kraja ove godine ne obrađuje zahtjeve za njihove stamebne kredite. Razlog je što je novac predviđen za ove svrhe u 2010. godini potrošen, javila je RTRS.

"Zahtjevi predati do kraja prošle sedmice se odobravaju, premda po usporenijoj dinamici nego što je do sada bilo", rekao je za RTRS portparol IRB-a Zoran Popović. 

Iako stambeno kreditiranje u narednoj godini neće biti obustavljeno, spremaju se novi,  rigorozniji uslovi, a na taj način IRB želi da ograniči broj potencijalnih podnosilaca zahtjeva. Kako RTRS nezvanično saznaje, predviđeni iznosi za sve kredite u naredne dvije godine biće znatno umanjeni.

Smanjenju iznosa za kredite uzrokovale su nedavne izmjene Razvojnog programa RS, kažu u IRB-u. Iako je tada rečeno da će okvir investiranja biti uvećan za 150 miliona KM, sada je jasno da će novac za nove stavke u ovom programu biti uzet iz socijalno-ekonomske komponente, odnosno, na uštrb kreditiranja građana.

Ipak, poznato je koje će kategorije, uz porodice poginulih i ratnih i vojnih invalida, i dalje moći računati na IRB-ove kredite .

"U posebne grupe spadaju mladi bračni parovi i porodice sa dvoje i više djece. Ta grupa će vjerovatno biti proširena i sa samohranim roditeljima", izjavio je Popović.

Konačnu riječ o prijedlogu uprave IRB-a daće Vlada RS kao skupština akcionara ove banke, navodi RTRS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE