• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gubitak ŽRS veći od 10 miliona KM, pravdaju ga poremećajima na tržištu

Autor SRNA

Javno preduzeće "Željeznice Republike Srpske" /ŽRS/ u ovoj godini bilježi gubitak od 10.003.398 KM, što je posljedica sveopšteg poremećaja na tržištu uzrokovanog pojavom pandemije virusa korona, rečeno je Srni iz ove kompanije.

 ŽRS gubitak 10 miliona KM Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na negativno poslovanje ŽRS-a uticao je i rast troškova amortizacije zbog aktiviranja znatnog iznosa investicija u 2019. godini, kao i rast troškova radne snage usljed usklađivanja plata zaposlenih sa rastom najniže plate u Republici Srpskoj.

Iz ove kompanije navode da ukupne obaveze za prvih šest mjeseci ove godine iznose 337.917.000 KM, što je za 944.000 KM više nego u istom periodu lani kada su iznosile 336.973.000 KM. Ukupne obaveze za posmatrani periodu u 2018. godini iznosile su 379.984.000 KM.

Možda će vas zanimati

Na dugoročne obaveze-dugoročne kredite odnosi se 87.477.000 KM, a na kratkoročne 250.440.000 KM.

Iz ŽRS-a pojašnjavaju da u okviru kratkoročnih obaveza dominiraju obaveze prema Vladi Republike Srpske u iznosu od 224.372.000 KM, koje su nastale jer "Željeznice" nisu u mogućnosti da izmiruju kreditne obaveze prema EIB, EBRD, te vladama Poljske, Srbije i Portugala, nego to čini Vlada kao garant ugovora.

"Riječ je o kreditima koji su korišteni za obnovu infrastrukturnih kapaciteta, te određenim dijelom za obnovu vučenih i radioničkih kapaciteta“, navode iz kompanije.

Iz ŽRS najavljuju da će po završetku realizacije projekta restrukturisanja doći do smanjenja obaveza "Željeznica" koje imaju prema Vladi Republike Srpske, kao i do smanjenja troškova poslovanja.

"Ostale kratkoročne obaveze, `Željeznice Republike Srpske` izmiruju u zadatim rokovima i u ovom trenutku nema neizmirenih obaveza prema radnicima, dobavljačima i Poreskoj upravi," navode iz komapnije.

Rješenjem Osnovnog suda u Doboju od 16. marta otvoren je postupak finansijskog restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske", a planom finansijskog restrukturisanja predviđeno je da se navedene obaveze prema Vladi Srpske konvertuju u kapital i na taj način izvrši i vlasničko restruktuiranje ŽRS-a.

Iz ŽRS-a ocjenjuju da će se na ovaj način rasteretiti bilansi ove komapnije i učiniti veliki korak ka uspostavljanju finansijske ravnoteže, što je i jedan od ključnih ciljeva projekta restruktuiranja.

Ukupan prihod "Željeznica Republike Srpske" u prvih šest meseci 2020. godine iznosi 29.497.000 KM, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 46.724.000 KM. Ukupan prihod u posmatranom periodu za 2018.godinu iznosio je 30.698.000 KM.

"Imajući u vidu da su `Željeznice Republike Srpske` u prvoj polovini 2019. godine prihodovale sredstva Vlade Republike Srpske po osnovu donacija u iznosu od 11.471.000 KM, a prema instrukciji Ministarstva finansija i tumačenju `MRS 20` , što nije bio slučaj u prvom polugodištu 2020. godine, kao ni u prvom polugodištu 2018. godine, proizilazi da je bez ovog prihoda ukupan prihod ostvaren u prvom polugodištu 2020. godine približno u nivou ostvarenog u prvom polugodištu 2018. godine", navode iz ove kompanije.

U obrazloženju se navodi da je riječ o donaciji-državnim davanjima po projektu restruktisanja "Željeznica Republike Srpske" koji se finansira kreditnim aranžmanom Svjetske banke.

Iz ŽRS-a navode da zaključno sa junom ukupni akumulirani gubitak ove kompanije iznosi 91.876.000 KM i da je smanjen u odnosu na ukupan akumulirani gubitak za isti period 2018. godine.

"Uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreću u 2020. godini, `Željeznice Republike Srpske` proces restrukturisanja preduzeća sprovode predviđenom dinamikom i on će biti okončan u zadatim rokovima, te će se poslovanje u narednoj poslovnoj godini provoditi po novom sistemu, što za krajnji cilj treba da ima pozitivne efekte i rezultate poslovanja", poručuju iz ovog preduzeća.

Iz ove kompanije ističu da je, u vremenima svopšteg otežanog poslovanja te provođenju značajnog projekta restrukturisanja preduzeća, pred menadžmentom "Željeznica Repulike Srpske" kao primarni zadatak očuvanje, povezivanje i integrisanje svih raspoloživih potencijala.

"To će, verujemo, u budućnosti doprinijeti njenoj kvalitetnoj organizacijskoj strukturi, finasijskoj samoodrživosti i pozitivnim rezultatima poslovanja“, poručuju iz ŽRS-a.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE