• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

G20 prepolovljavaju deficite do 2013.

Složne oko krpljenja rupa u kasama zemlje grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) pozabaviće se samostalno kontrolom rizičnih poslova banaka.

 G20 prepolovljavaju deficite do 2013. Izvor: MONDO

Završno saopštenje samita u Torontu, međutim, ostavlja prostora da svaka zemlja krene svojim putem i usvoji politiku koja će odgovarati nacionalnim ekonomskim i političkim prioritetima, što je značajno različit pristup od onog koji su članice G20 usvojile na prethodna tri samita.

"Najviši prioritet G20 je da obezbjedi i ojača oporavak i postavi osnove za snažan, održiv i uravnotežen rast, i ojača naše finansijske sisteme od rizika", ističe se u jučerašnjem saopštenju, koje naznačava osnovne pravce u sprovođenju budućih akcija za eliminisanje uzroka najveće privredne krize koja je pogodila svijet u proteklih osam decenija.

Lideri su odlučili da svaka zemlja odluči o tome kako će pristupiti kontroverznim predlozima, kao što su oporezovanje banaka i primjena jačih pravila na bankarski kapital.

U saopštenju, međutim, nije pomenut kurs kineske valute juana.

Jedinstvo G20, koje je prošle godine bilo demonstrirano u borbi protiv recesije, na ovom samitu je izblijedilo, pošto se zemlje izvlače iz krize različitom brzinom, pa im je potrebna i različita ekonomska politika.

U kanadskom gradu Hantsvilu prethodno je održan samit grupe osam najrazvijenijih, pretežno bogatih zemalja, poznatih kao G8, u kojoj su SAD, Kanada, Britanija, Njemačka, Rusija, Francuska, Italija i Japan.

G20 obuhvata, osim navedenih osam zemalja i ostale ekonomski snažne države poput Kine, Indije, Brazila, Južne Koreje, Australije, Argentine, Južne Afrike, Indonezije, Saudijske Arabije, Turske i Meksika, a tu je i predstavnik Evropske unije.

Zemlje G20 obuhvataju oko 90 odsto globalne ekonomske aktivnosti i četiri petine svjetske trgovine. U tim državama živi dvije trećine svjetskog stanovništva.

Samit "dvadesetorice" u Torontu, koji se održava pod sloganom "Oporavak i novi početak" , prvi je poslije susreta na vrhu u Pitsburgu, u septembru 2009, na kome je G20 definisan kao forum za međunarodnu ekonomsku saradnju i koordinaciju.

Činjenica da je taj skup počeo samo nekoliko sati poslije samita G8, ukazuje na sve jaču interakciju ta dva odvojena međunarodna foruma.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE