• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodostaji stagniraju, situacija se smiruje

Autori mondo.ba Autori Agencije

Stanje na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog kantona te Kantona Sarajevo se smiruje.

VodostajI rijeka stagniraju, ali pred mještanima je besana noć.

Od jutra se građani bore s vodenom bujicom koja je rezultat otapanja velikih količina snijega i obilne kiše. Velike je broj onih koje su poplavljene kuće, automobili, obradive površine i uništena putna infrastruktura podsjetili na maj 2014. godine kada je Bosnu i Hercegovinu pogodila nezapamćena kataklizma.

Iako se situacija smiruje, vodostaji stagniraju, stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spašavanja tokom noći će dežurati pored riječnih korita, a blizu 50 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite nalazi se u Busovači gdje su nadljudskim naporima uspjeli osposobiti putnu komunikaciju na magistralnom putu M-17 Lašva - Busovača i samim tim put Busovača - Kiseljak.

U razgovoru za Klix.ba direktor FUCZ-a Fahrudin Solak je kazao da se situacija normalizuje, ali da nema mjesta opuštanju za njegove radnike.

Nemirna nedjelja

Podsjećamo vodena bujica u nedjelju je ugrozila mnoga mjesta u BiH. Rijeka Željeznica je srušila novoizgrađeni pješački most  koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži u Sarajevu.

Putna infrastruktura od Nemile prema Bistričaku kod Zenice u srednjoj Bosni u potpunosti je bila obustavljena nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste usljed obilnih padavina i porasta vodostaja. Izlijevanje rijeka rezultiralo je obustavom saobraćaja na nekoliko magistralnih puteva u Srednjobosanskom kantonu.

Rijeka Bosna se izlila na sva priobalna zemljišta.

Vodostaji su se povećali i u Kaknju, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, a kritično je i u Visokom gdje je poplavljeno više kuća.

"Na području opštine Zenica ugrožena su sva naseljena mjesta u Kočevskom, Babinsko i Nemilskom slivu. Veliki broj kuća je poplavljen, veći broj ljudi je iseljen, a Civilna zaštita spasila je veći broj osoba", rečeno je ranije u izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Ekipe Civilne zaštite su neprekidno na terenu i prioritet je mehanizacijom održati sve putne komunakacije..

Vodostaj rijeka i potoka povećao se i u Kaknju, gdje su u prekidu i pojedine putne komunikacije, pa je proglašeno stanje prirodne nesreće, a kritično je i u Visokom gdje su bujične vode stvorile veliki problem i poplavile više kuća.

Situacija je zadovoljavajuća na području Maglaja, Breze, Zavidovića, Doboj-Juga, Žepča, Vareša, Olova i Usore.

Proglašena vanredna situacija

Vanredna situacija usljed velikih padavina, naglog topljenja snijega i izlivanja rijeka proglašena je danas ranije u Zenici i u Busovači, u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu ugroženo je više desetina objekata, u Gornjem Vakufu/Uskoplje su zbog klizišta iseljene četiri porodice, a na mnogim putnim pravcima saobraćaj je otežan.

Na području grada Zenica proglašeno je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta nakon izlivanja rijeka koje su nanijele materijalnu štetu putnoj infrastrukturi i ugrozile stambene objekte. 



Služba civilne zaštite Zenice upozorila u nedjelju sva fizička i pravna lica koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Bosna, Kočeva, Babina, Bistričak, te Pepelarske i Gračaničke rijeke da iz stambenih i poslovnih objekata izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja, prenose federalni mediji. 

U zeničkom naselju Tetova ugroženo je bilo 40 objekata, a mještani su pomagali jedni drugima u evakuaciji. Situaciju u ovom mjestu dodatno otežava začepljen glavni kolektor kompanije "Arcelor Mital". 

Rijeke su se izlile u nekoliko opština Srednjobosanskog kantona usljed čega je došlo do plavljenja kuća, dvorišta i poljoprivrednih površina, saopšteno je iz Kantonalne uprave Civilne zaštite. 

rijeka Bosna u Zenici
Izvor: MONDO/Goran Arbutina



Vanredna situacija proglašena je u nedjelju i u opštini Busovača, gdje su ugrožena područja u mjesnim zajednicama Gromiljak, Jehovac, Rauševac, Brestovsko, Bilalovac, te Potkraj. 


Na putnom pravcu Busovača-Kiseljak na nekoliko mjesta bio je obustavljen saobraćaj zbog izlivanja vode. 

TRAVNIK BEZ VODE ZA PIĆE

U opštini Novi Travnik tokom dana je pukla glavna vodovodna cijev, pa je obustavljena isporuka vode za piće za grad. Vode su se izlile u više mjesnih zajednica. 

U mjestu Podgradina kod Viteza pojavilo se klizište kod gradskog bazena vode za piće zbog čega je obustavljena isporuke vode za području grada. 

Na području opštine Gornji Vakuf/Uskoplje četiri porodice morale su napustiti domove u selu Borova Ravan u Mjesnoj zajednici Voljevac, gdje se jutros aktiviralo veće klizište. 

"Pod klizištem je nestala cijela kuća u kojoj, srećom, niko nije stanovao. Polovina druge kuće je u zemlji. Starija žena i njen sin uspjeli su izaći iz kuće, u kojoj više ne postoje uslovi za stanovanje", rečeno je u opštinskoj Službi za civilnu zaštitu. 

Poplave su prijetile i u Kiseljaku, a najugroženiji je centralni i sjeverni dio, odnosno šire jezgro grada i dionice koje vode prema Busovači. Odvijanje saobraćaja na pojedinim dionicama je otežano ili u potpunosti blokirano. Voda stvara velike probleme na mjestu gdje se izliva potok Rikavac, u Višnjica Polju. 

Obilne kiše i jak vjetar drugi dan zadaju nevolje na području opštine Fojnica, gdje je prouzrokovana velika materijalna šteta. 

Načelnik opštine Sabahudin Klisura rekao je da je najalarmantnije na regionalnom putu za naselje Bakovići, Gojevići i Dusina, gdje je manji potok prouzrokovao veliko klizište koje se obrušilo na regionalni put. Ovaj put je sada prohodan, ali klizište i dalje pravi probleme. 

Klizište u Fojnici
Izvor: YouTube


Nedaleko od Tarčina izlio se potok Bijela rijeka, koji sada prijeti da poplavi kuće i objekte. 

Kod tunela u Čelebićima došlo je do većeg odrona na magistralni put između Konjica i Jablanice, te se saobraćaj odvija jednom trakom uz povećan oprez.

Jezeru prijeti Pliva

Jedna višečlana porodica je iseljena, a 20 kuća u opštini Jezero poplavljeno je nakon izlivanja rijeka Jošavka i Pliva u nedjelju.

Rijeke, koje su nadošle usljed naglog topljenja snijega, poplavile su više stotina dunuma oranica i livada u Jezeru.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić izjavila je Srni da vodostaj ubrzano povećava i da je voda došla do visine mosta na rijeci Plivi za Ljoljiće i Čerkazoviće, te da je ugrožen saobraćaj na magistralnom putu Bihać-Sarajevo.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) dao je večeras nalog da Specijalizovana jedinica za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom bude u pripravnosti.

Nalog direktora uslijedio je nakon naglog povećanja vodostaja svih naših većih vodotoka i njihovih pritoka. Iz RCUZ RS saopšteno je da su Vrbas i Bosna u Banjaluci odnosno Doboju premašili kotu redovne odbrane od poplava.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE