• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeni rezultati izbora: Od danas teče rok za formiranje vlasti u gradovima i opštinama

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija BiH (CIK) je, odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata lokalnih izbora, potvrdila rezultate lokalnih izbora u BiH.

 Potvrđeni rezultati izbora 2020 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Rezultati su potvrđeni za 64 skupštine opština u Federaciji BiH i 55 u Republici Srpskoj, 119 načelnika opština u FBiH, 14 gradskih skupština u FBiH, pet skupština gradova u Srpskoj, 21 gradonačelnika, te za Skupštinu Brčko distrikta.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar rekao je da Komisija nije potvrdila rezultate lokalnih izbora za Skupštinu grada Zvornika i dodao da će rezultati biti potvrđeni dopunskom odlukom CIK-a, odnosno nakon pravosnažnosti odluke o potvrđivanju rezultata.

Prema njegovim riječima, od danas teku rokovi za konstituisanje opštinskih i gradskih organa vlasti u BiH, u rokovima i na način kako je regulisano propisima, statutima i poslovnicima.

Pročitajte i ovo

On je obavijestio sve kandidate za načelnike i gradonačelnike, koji su na lokalnim izborima osvojili mandate, da CIK zbog epidemiološke situacije u BiH neće organizovati ceremoniju uručenja uvjerenja o dodjeli mandata, već će oni biti dostavljeni narednih dana na adrese organa vlasti opština i gradova, kao i uvjerenja za odbornike opština i gradova.

Bakalar je rekao da će, uz uvjerenja, biti dostavljani i obrasci o prihvatanju, odnosno odbijanju mandata i izjave o imovinskom stanju.

On je podsjetio da rezultati izbora za Srebrenicu i Doboj nisu ni utvrđeni, jer se vode postupci koje je pokrenuo CIK o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventualne odgovrnosti izborne administracije u ovoj opštini, odnosno gradu.

"Odluke o daljem postupanju CIK-a u osnovnim izbornim jedinicama Srebrenica za načelnika opštine i Skupštinu opštine i Doboj za gradonačelnika i Skupštinu grada biće donesene nakon okončanja postupaka pokrenutih po službenoj dužnosti, na osnovu uloženih prigovora političkih subjekata, akreditovanih posmatrača, birača i drugih koje ukazuju na pitanje pravilnosti postupka glasanja na izborni dan", rekao je Bakalar na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovakvo pravno stanovište u daljem postupanju CIK-a u navedenim osnovnim izbornim jedinicama zauzelo je i Apelaciono vijeće Suda BiH, u rješenjima, po više žalbi političkih subjekata, na odluku o utvrđivanju i objave rezultata lokalnih izbora 2020.

Bakalar je naveo da će rezultati za Doboj i Srebrenicu biti utvrđeni dopunskom odlukom, nakon sticanja neophodnih zakonskih uslova.

Kada je riječ o izboru načelnika opštine Travnik, Bakalar je istakao da je CIK na sinoćnoj sjednici potvrdio rezultate izbora za načelnika ove lokalne zajednice.

"S obzirom na to da zbog smrti kandidat koji je osvojio mandat načelnika, on neće moći biti dodijeljen, CIK će donijeti odluke o daljem postupanju, u skladu odredbama Izbornog zakona", rekao je Bakalar.

Prema njegovim riječima, CIK je, nakon 5. decembra, kada je utvrdio izborne rezultate, donio sedam naredbi za ponovno brojanje glasačkih listića, a njima je bilo obuhvaćeno 38 osnovnih izbornih jedinica i 182 biračka mjesta, uključujući i ono koje je bilo formirano u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Minhenu.

Bakalar je podsjetio da je pravo glasa bilo omogućeno i svim onim licima koja su oboljela od virusa korona ili su u izolaciji, te dodao da je izmjenom pravilnika o sprovođenju izbora produžen rok za obradu pristiglih pošiljki iz inostranstva na 10 dana, nakon izbora, jer je bio otežan poštanski saobraćaj.

On je čestitao izbornim pobjednicima za osvojene mandate, te naveo da su rezultati lokalnih izbora u BiH objavljeni na veb stranici CIK-a, kao i da će biti objavljeni u službenim glasnicima, te sredstvima javnog informisanja.

Bakalar je predstavio i publikacije "Uloga društvenih medija u izbornom procesu – Smjernice za izborne aktere".

Lokalni izbori u BiH održani su 15. novembra.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE