• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS usvojila zaključke: Visoki predstavnik da dostavi izvještaj o radu

Autor Dušan Volaš

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke kojim od visokog predstavnika u BiH traži da sačini izvještaj o radu za period od 1995-2020. godine i da u roku od 90 dana dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

 NSRS usvojila zaključke: Visoki predstavnik da dostavi izvještaj o radu Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Zaključci nisu usvojeni jednoglasno jer se poslanici PDP-a, SDS-a i DNS-a nisu izjasnili o ovoj tački.

Na sjednici su usvojena tri zaključka Kluba poslanika SNSD-a, prema kojima je usvojena je informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 1995–2020. godine.

"Članom dva tačka jedan stav F Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH je propisano da će visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma /vezano za sporazum/ UN, EU, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije", navodi se u zaključcima.

Usvojen je i zaključak kojim se od visokog predstavnika u BiH traži da sačini izvještaj o radu za period od 1995-2020. godine i da u roku od 90 dana dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

"Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u `Službenom glasniku Republike Srpske`", navodi se u usvojenim zaključcima.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika Ujedinjene Srpske kojim se od predstavnika međunarodne zajednice traži da svojim autoritetom spriječe najavljeno imenovanje novog visokog predstavnika i omoguće zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u 2021. godini.

Parlament je usvojio i Zaključak koji je predložio Klub poslanika PDP-a kojim se Predsjedništvo Narodne skupštine zadužuje da u roku od 30 dana formira organizacioni odbor za obilježavanje 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine.

Narodna skupština na period od pet godina izabrala je predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Komisije za koncesije Republike Srpske, koju čine Maja Šuput /predsjednik/, Nenad Račić /zamjenik predsjednika/, te članovi Goran Mašić, Vladan Andrić i Zoran Filipović.

Između ostalog, poslanici su usvojili i Odluku o usvajanju plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor. Zbog njegove izgradnje, na području Prijedora predviđeno je rušenje 80 objekata, a Banjaluke 157 objekata.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Nacrt zakona o studentskom standardu čiji je cilj stvaranje jednakih uslova i šansi za studente u Srpskoj.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o studentskom organizovanju kojim je predviđeno da su studentska predstavnička tijela i studentske organizacije dužne da u roku od 30 dana od dana izbora novog rukovodstva dostave podatke resornom ministarstvu radi upisa u registar.

U danu za glasanje usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu kojim su preciznije definisani ciljevi razvoja stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj.

Usvojeni su budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu, predložen u iznosu od 2.499.927 KM, kao i Program poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti od 2021. do 2025. godine kojim je predviđeno kontinuirano uknjižavanje nepokretnosti u jedinstvenu evidenciju o nepokretnostima, a posebno poslovnog sektora, što će biti dostupno onlajn.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ po projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede kojom je predviđeno zaduženje do 4.724.800 evra.

Usvojena je odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama, poslovnim subjektima kojim je predviđeno zaduženje od 22.400.000 evra.

Poslanici su usvojili i odluku o prihvatanju zaduženja Srpske od 30 miliona evra prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korištenje višefaznog programskog pristupa, te odluku o planu parcelacije za auto-put Banjaluka - Prijedor po skraćenm postupku.

Usvojena je i Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj, a nakon glasanja okončana je 14. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

(Mondo/agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE