• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Topić najavio apelaciju Ustavnom sudu RS zbog "nelegalnog prikupljanja komunalnih taksi"

Autor Dušan Volaš

Klub odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka podnijeće iduće sedmice apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske zbog nezakonite primjene odluke o komunalnim taksama Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem

 Topić najavio apelaciju Ustavnom sudu RS zbog "nelegalnog prikupljanja komunalnih taksi" Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Šef ovog kluba Dragoslav Topić je naveo da je 14. decembra prošle godine na snagu stupio Zakon o komunalnim taksama i sve lokalne uprave su bile dužne da u roku od 90 dana usklade odluke o komunalnim taksama na gradskom nivou, dodavši da se to do danas nije desilo u Banjaluci.

"U praksi sada imamo da komunalni inspektori po nalogu gradonačelnika nezakonito primjenjuju navedenu odluku i zakon i na taj način nelegalno prikupljaju sredstva od komunalnih taksi", rekao je Topić novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o samom zakonu, Topić kaže da on ima nekoliko izmjena, a jedna od bitnijih je da su svi novoformirani mali preduzetnici, koji po potvrdi Poreske uprave ostvaruju godišnji prihod manji od 50.000 KM, oslobođeni svih taksi, kao i oni koji su tek registrovani.

"Znači, kada registrujete malo preduzeće, samostalnog privrednika ili neki drugi oblik, zakon vas je oslobodio plaćanja komunalnih taksi. Iz dana u dan smo svjedoci da grad na taj način ubire prihode na štetu samih privrednika", rekao je Topić.

On je dodao da je Klub SNSD-a odlučio da na neki način, u ime svih privrednika kojima se nelegalno uzimaju sredstva, umjesto da im se daju olakšice, uputi apelaciju Ustavnom sudu Srpske za preispitivanje legalnosti te odluke.

Topić je pozvao sve inspektore u Gradskoj upravi da obustave primjenu ovakve prakse, kao i same preduzetnike da ne plaćaju ovu taksu koja nije u skladu sa zakonom.

"Ovim zakonom bi na neki način bili oslobođenio dosta malih preduzetnika -kafići, obućari, male zanatske radnje. Oni su ovom odlukom pogođeni. Ima slučajeva da su već sami preduzetnici podnijeli tužbe protiv grada za naknadu štete", rekao je Topić.

On je naveo da su po sadašnjoj odluci o komunalnim taksama iznosi različiti i kreću se od 300 KM do 3.000 KM u zavisnosti od oblika poslovnog subjekta koji se organizuje.

"Ovdje su privrednici oštećeni ne samo za komunalnu taksu, već i za isticanje reklama na svojim objektima, tako da im se to uzima dvostruko i to nisu mala sredstva, pogotovo za one koji prvi put registruju svoja preduzeća", naglasio je Topić.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

A ko ce osloboditi obične gradjane od placanja komunalnih naknada?

MONDO REPORTAŽE