• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodiku uručen Orden Republike Srbije (FOTO)

Autor Siniša Stanić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas u Beogradu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

 Dodiku uručen Orden Republike Srbije (FOTO) Izvor: Srna

Ovo najveće priznanje Republike Srbije do sada su primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Si Đinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Možda će vas zanimati

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde.

Ogrlicu čini 19 dijelova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovjekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

DODIK: ORDEN KRUNA MOG POLITIČKOG ANGAŽMANA

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Orden Republike Srbije na velikoj ogrilici, koji mu je danas uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kruna njegovog političkog angažmana i da ima poseban značaj.

On je u obraćanju na svečanosti u Palati "Srbija" istakao da će ovaj orden nositi sa ponosom i čašću i da ga smatra priznanjem i svim svojim saradnicima i narodu Republike Srpske koji ga je birao u prethodnih 10 izbornih ciklusa.

"Ovo doživljavam kao priznanje za moju ljubav, prije svega, prema Srbiji, srpskom narodu i Republici Srpskoj, ono što sam činio zajedno sa ljudima ovde, sa predsednikom Vučićem da odbranimo i izgradimo i Republiku Srpsku i Srbiju na najbolji mogući način", rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

On ističe da je svjedok da se Srbija promijenila i da je danas jača, organizovanija i moćnija, a da je doprinos Aleksandra Vučića stabilizaciji i razvoju Srbije nesumnjiv.

"Ovaj period najboljeg razumijevanja i saradnje Srbije sa Republikom Srpskom i cijelim srpskim narodom gdje god se nalazio, generisao je i dao Aleksandar Vučić, dobri čovjek i uvežani predsjednik Srbije", rekao je Dodik.

On je istakao da mu je drago što se ovo dešava povodom Vidovdana - moralne istorijske vertikale srpskog naroda, koji povezuje u biti i u niti srpski narod.

Dodik je primjetio da je srpski narod možda mogao da se, poput susjednih naroda, komotnije ponaša pred najezdama osvajača tokom istorije, ali je stajao jedanako od 1389, kao i 1804, 1914. i 1941. kao i 1995. i 1999. pred najezdom velike moći NATO.

"Srbi to da su učinili bili bi isti kao oni u okruženju. Smatrali smo da moramo da budemo okupljeni oko zlatne riječi našeg naroda, a to je sloboda, i da sloboda mora da se brani. Sloboda je tražila žrtve, a čak i mnoge naše poraze i stradanja kada nam je otišlo gotovo pola naroda u dva svjetska rata", rekao je Dodik.

Da su poklekli, kaže Dodik, ne bi bili Srbi, nego isti kao drugi u okruženju koji su raširenih ruku kroz istoriju čekali okupatore, strance da im oni nameću njihove vrijednosti i pravila.

"Republika Srpska je rezultat borbe srpskog naroda za slobodu, koju smo platili tako što smo kroz trajanje na tom prostoru današnje Republike Srpske, BiH, Hrvatske i na mnogim drugim mjestima znali i cijenili", rekao je Dodik.

On je istakao da stradalnički srpski narod kroz mnoga stratišta Drugog svjetskog rata nije želio da prepusti svoju sudbinu drugima.

"Zato smo se odlučili da napravimo Republiku Srpsku. Republika Srpska je odraz volje i želje naroda koji tamo živi – Srba", rekao je Dodik.

On kaže da nije nacionalista već da samo voli svoj narod i posvećen je ciljevima svog naroda i Republike Srpske, ali i Srbije, čijim se vidljivim uspjesima raduje.

Dodik je naglasio da se Aleksandar Vučić davno od političara prebacio u državnika, o čemu svjedoče brojni rezultati koje je ostvario.

"Sebe smatram bliskim saradnikom, čovjekom koji je mogao da gleda ili učestvuje na mnogim mjestima gdje se tražila čvrsta odluka. Ono što sam uvjeren da niko nikada ne treba da sumnja u odnos prema tome što jeste srpski narod, borba za njegovu slobodu i afirmaciju. O tim stvarima, bez obzira što sam duže na političkoj sceni, učio sam od Vučića", rekao je Dodik.

(Srna, Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE