• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro podnosi izvještaj UN-u: Šmit poziva na dijalog u BiH

Autor Nikolina Damjanić

Kristijan Šmit danas je u obraćanju u Predstavničkom domu pozvao na dijalog i najavio da će uskoro ići u UN da podnese prvi izvještaj o njegovom viđenju situacije u BiH.

 Kristijan Šmit nakon obraćanja  Izvor: Anadolija/Stipe Majić

Šmit je mišljenja da u parlamentu treba razgovarati i dijeliti dobra iskustva demokratije, ali da žali što na današnjoj sjednici nisu pristutni svi politički predstavnici iz cijele BiH, budući da joj ne prisustvuju i poslanici iz Republike Srpske.

Nije propustio priliku da podrži sporni "Inckov zakon" o kažnjavanju negiranja genocida već je rekao kako "namjerava da inicira da se taj zakon vrati i razmatra na parlamentu".

On je naveo da to treba da se odnosi i na zakon o državnoj svojini, presudama Ustavnog suda BiH i drugim spornim pitanjim, ali da za sve treba i razgovor sa srpskom stranom, koju je pozvao da se vrati u dijalog na nivou BiH.

Šmit je dodao da međunarodna zajednica razmatra sve moguće opcije za rješenje krize u BiH, a da on, iako ima bonska ovlašćenja, još ne razmišlja o tome.

Smatra da Agencija za lijekove BiH ne bi trebalo da bude kamen spoticanja, nego da joj se obezbijedi osnovna funkcija - zaštita zdravlja građana.

On ne smatra cjelishodnim namjere iz Republike Srpske koje idu ka ukidanju više agencija i institucija na nivou BiH, poput Sipe, OBE, UIO, VSTS-a itd, mada priznaje da "Dejton nije savršen i zato bi nova rješenja mogla biti dobrodošla".

Podržao je dejtonsku strukturu BiH, koju čine tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta, uz puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a za svaki pokušaj da se unište dostignuća u proteklih 28 godina rekao je da nije dobrodošao niti je prihvatljiv.

Fokus u BiH, kaže, moraju biti ekonomija i evropske integracije, te ističe da nije dobra vijest to što još nije usvojen budžet BiH za ovu godinu.

Šmit o Ešdaunu

Istakao je da nije visoki predstavnik Pedi Ešdaun i da BiH ne treba vraćati u to vrijeme jer je "došlo do predaje odgovornosti u ruke domaće vlasti".

Odgovarajući na pitanja šefova poslaničkih klubova stranaka koje su prisustvovale njegovom obraćanju, od kojih se najviše odnosilo na to kada će početi da koristi bonska ovlaštenja, Šmit je rekao da bonska ovlaštenja nisu ukinuta, ali da on nije Ešdaun.

"Ja nisam Pedi Ešdaun, nećemo se vratiti u to vrijeme jer je došlo do predaje odgovornosti u ruke domaće vlasti. Sve nadležnosti i dalje stoje, sva ovlaštenja koja imam nisu ukinuta", kaže Šmit.

Šmit je istakao da na pitanje da li će koristiti bonska ovlaštenja može samo reći da on sebi neće olakšati posao.

"Moramo prvo ići kroz institucije, da se ide političkim pristupom. Ja sam blago optimističan u smislu da neće biti usvojeni neki zakoni", rekao je Šmit.

On ističe da je juče bio u Ustavnom sudu BiH i da je uvjeren da taj sud ima jasne odluke kada je, na primjer, riječ o Zakonu o šumama kojima se kaže da se ne smiju kršiti nadležnosti iz Ustava.

"Ako postoji odluka, nije na visokom predstavniku da donosi odluku iznad te", rekao je Šmit.

On je rekao i da mora konstatovati da se mora doći u stanje vladavine prava.

"Ne želim kriviti sudove, nego uvidjeti da postoji potreba da se građanima vrati povjerenje", istakao je Šmit.

Šmit je napomenuo da su interesi u Evropskom parlamentu komplikovaniji nego u BiH i da je razlika u tome što u BiH postoje blokade.

Šmitovim odgovorima na poslanička pitanja završena je sjednica Predstavničkog doma.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE