• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Dok Sarajevo "zvecka oružjem", Srpska poziva na dijalog 

Autor Vesna Kerkez

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se samo iz Sarajeva priča o ratu i sankcijama, za razliku od Srpske iz koje dolaze pozivi na dijalog i rješavanje suštinski važnih pitanja za BiH.

 Cvijanović: Dok Sarajevo "zvecka oružjem", Srpska poziva na dijalog  Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Kada je riječ o najavama sankcija političarima iz Republike Srpske koje su u Sarajevu priželjkivali dolaskom pomoćnika zamjenika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara, Cvijanovićeva je rekla da je to želja političkog Sarajeva.

"Željeli bi da budu portparol koji je najavio da će neko biti sankcionisan i da Eskobar samo treba da posluša Sarajevo i da ispriča koga će sve sankcionisati", rekla je Cvijanovićeva.

Možda će vas zanimati

Ona je ocijenila da je BiH država koja je siromašna i sa aspekta razgovora i dogovora i postizanja određenih rezultata, jer se političko Sarajevo bavi sa te dvije teme i ta dva cilja.

"Svi koji su ovde došli, a uskoro će doći i /Metju/ Palmer, /izaslanik za nadgledanje izborne reforme/, imaju svoje viđenje stvari. Ali to ne znači da oni moraju biti slijepi poslušnici onog što im diktira političko Sarajevo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se ne treba baviti pričom da li ima ili nema sankcija.

"Mi rješavamo suštinski važna pitanja za BiH. Niti će neko bolje ili gore ovdje živjeti zato što ima ili nema sankcija, ako mi sami ne riješimo svoje probleme. Bitno je da mi sjednemo i vidimo šta hoćemo od ove države. Da li hoćete da ste invazivni i da samo otimate od Republike Srpske, a da Srpska ćuti i klima glavom, ili hoćete da se dogovorimo da zadovoljimo ono što nam je ustav dao kao garancije da živimo jedni s drugima i jedni pored drugih", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla za RTRS da su za nju sankcije nešto što izgleda kao da neko pokazuje moć, a u suštini je to pokazivanje nemoći.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Cvijanovićeva je navela da su to i različite prijetnje, ali da prijetnje ne mogu riješiti problem i da BiH ima problem na unutrašnjem planu.

Ona je ocijenila da se Hrvati u BiH teško bore za svoje legitimno predstavljanje, upitavši zašto se neki narod mora boriti za nešto što mu je Ustav dao?

Predsjednik Srpske je navela da se i Republika Srpska bori da sačuva svoje nadležnosti, iako joj je to Ustav dao.

Cvijanovićeva je rekla da je tako jer to želi političko Sarajevo i zato što pričaju po cijelom svijetu da će biti rata.

"Nema i neće biti rata. Budućnost se može graditi kroz dogovor i razgovor, i da niko ne treba da se osjeća oštećenim u okviru BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ako je BiH multietnička država i multietnička demokratija, onda nije samo bošnjačka, samo srpska, niti samo hrvatska, nego je zajednička i to znači da se mora razgovarati.

Cvijanovićeva je navela da "neinventivno Sarajevo" ne zna ništa drugo raditi nego napadati Republiku Srpsku i držati Hrvate stiskajući ih da oni ne mogu izabrati svog predstavnika.

"Naš recept je razgovor i dogovor i nema ovde nikakvih ishitrenih odluka. Pred nama su mjeseci kada možemo veoma odgovorno razgovarati, ako to neko želi. Mi to želimo", rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mister

E moja leuro, dok ti slusas glavnog Vozda i svoje porodice bogatite mi obicni građani ni osnovno zaraditi ne mozemo puuu...!!!

MONDO REPORTAŽE