• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turkovićeva potpisala odluku da se u diplomatiji koriste samo obilježja BiH

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Bisera Turković, ministar inostranih poslova BiH, potpisala je odluku kojom se reguliše i bliže uređuje način postupanja zaposlenih u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH shodno, kako je rekla, zakonima o grbu, zastavi i državnoj himni.

 Turkovićeva potpisala odluku da se u diplomatiji koriste samo obilježja BiH Izvor: MVP BiH

U njenoj odluci se navodi da MIP i DKP upotrebljavaju grb, zastavu i državnu himnu BiH u skladu sa zakonima BiH, vodeći računa o zakonima, drugim propisima, praksom i postojećim prilikama u državi prijema, pišu Nezavisne.

"Svi zaposleni u MIP-u BiH i DKP BiH obavezni su bez odlaganja obavijestiti pomoćnika ministra za opšte poslove i načelnika Odjela za diplomatski protokol u MIP BiH, odnosno šefa DKP BiH pisanim putem ukoliko uoče fizički ili drugi nedostatak na grbu ili zastavi Bosne i Hercegovine koji su javno upotrebljeni, istaknuti ili izloženi od strane MIP BiH ili DKP BiH, odnosno ukoliko uoče da su grb ili zastava izgledom nepodobni za upotrebu ili nisu podesni za javno izlaganje", navodi se u odluci.

Možda će vas zanimati

Osim toga propisuje se i reakcija u slučaju saznanja da su grb ili zastava BiH javno upotrijebljeni, istaknuti ili izloženi od strane MIP-a ili DKP-a na način protivan odredbama Zakona o grbu BiH ili Zakona o zastavi BiH ili je državna himna BiH izvedena na način protivan odredbama Zakona.

"Pomoćnik ministra za opšte poslove u MIP-u i šef DKP-u obavezni su, po sopstvenom saznanju ili po prijemu obavijesti od strane zaposlenih u MIP-uH ili DKP-u, bez odlaganja pokrenuti proceduru zamjene grba ili zastave BiH koji su svojim izgledom nepodobni za upotrebu ili nisu podesni za javno izlaganje.

Šef DKP-a obavezan je, po sopstvenom saznanju ili po prijemu obavijesti od strane zaposlenih u DKP-u, bez odlaganja obavijestiti ministra inostranih poslova BiH pisanim putem: o saznanju da su grb ili zastava Bosne i Hercegovine javno upotrijebljeni, istaknuti ili izloženi na način protivan odredbama Zakona o grbu BiH ili Zakona o zastavi BiH tokom bilateralnih ili multilateralnih susreta, takmičenja ili drugih skupova koje organizuje država prijema, strana diplomatsko-konzularna predstavništva ili međunarodne organizacije akreditovane u državi prijema, odnosno ukoliko je država prijema, strano diplomatsko-konzularno predstavništvo ili međunarodna organizacija propustila istaknuti zastavu BiH tokom takvih susreta ili skupova, ili je zastavu BiH istaknula zajedno sa drugim zastavama iz BiH", navedeno je u odluci i zaključuje da nepoštovanje odredbi ove Odluke podliježe prekršajnoj i disciplinskoj odgovornosti u skladu sa zakonom i pravilnicima.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

...

Ala ce je Bakir nagraditi sa jos barem nekom Srpskom nekretninom a i lovom.Radi nana,sve u sesnest.Sto pre osamostaliti RS,oni sami pomazu,da se sto pre to i desi.Dokazuju svaki put.

Bg

Pa mi imamo drzavu,Republiku Srpsku.Mi imamo sve,osim sto su oteli uz pomoc stranaca.I to ce vratiti,ljudski valjda.

Di

Vidla zaba đe se konji kuju.Republika Srpska ima svoju himnu,zastavu a i grb je imala,imace ga opet ako bog da i Dodik uspije a uspjece,bog mu dao zdravlje.Nasa pozicija a i opozicija,jednog dana a polako pocinju osluskivati,sta narod u RS trazi.To ce uspjeti i vratiti od povampireni iz Sarajevska carsije i sda.

дејан

вјештачка држава, вјештачки симболи ( застава и грб). Стало ми до њих као до лањског снијега. Докле више ово форсирање нечега са чиме се поистовјећује само један народ , други равнодушан , а трећи народ не може да смисли?

Zole

Kad je BiH dobila himnu

MONDO REPORTAŽE