• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profesor iz Austrije: Incko masovno kršio ustave Republike Srpske i BiH

Autor Dušan Volaš

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojom odlukom, koju je donio pri odlasku sa svog mandata, provokativno je stvorio probleme u BiH, istakao je danas u Banjaluci profesor ustavnog prava iz Salcburga Mihael Gajstlinger.

 Profesor ustavnog prava iz Salcburga o odluci Valentina Incka Izvor: Srna/Darko Šavija

On je, prije predavanja u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) o temi "Ustav BiH i Dejton", rekao da se u lično ime izvinjava zbog Inckove odluke, jer je jedan Austrijanac donio takvu odluku i "masovno kršio prava i Ustav Republike Srpske kao i sve ustavne kategorije što se tiče Ustava BiH".

Gajstlinger je rekao da je Incko prisvojio sebi kompetenciju koju nije imao i koja mu nije data Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"On bi bio, ustvari, zadužen da interpretira ili da nadzire probleme u okviru sprovođenja civilnog dijela Ustava. Nasuprot tome, on je u suštini prekršio ili prevazišao svoja ovlaštenja i član tri je samostalno promijenio što u suštini nije u njegovim ovlaštenjima", rekao je Gajstlinger novinarima.

On je precizirao da je do sada bilo 60 odluka svih visokih predstavnika koji su bez ovlaštenja mijenjali ustav.

"Smatram da u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima ova vrsta protektorata u BiH je neka vrsta i diktature jedne osobe. Smatram da treba da se vrati izvornom pisanom slovu i izvornom Dejtonu", naglasio je Gajstlinger.

Upitan da prokomentariše vraćanje nadležnosti Republike Srpske kao reakciju na Inckovo nametanje odluke, Gajstlinger je rekao da smatra reakciju Republike Srpske opravdanom i da je to jedini način na koji može da se odbrani od toga.

Odgovarajući na pitanje da li BiH može opstati uz narušavanje Dejtonskog sporazuma, Gajstlinger je rekao da BiH može funkcinisati samo uz poštovanje stavova Republike Srpske i Federacije BiH od strane međunarodne zajednice.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je vrlo bitno da se čuje različit pristup o ovoj temi.

"Mislim da je za BiH veoma bitno da svijet sazna da postoji ustavna regulativa na nivou BiH, Republike Srpske, koji izričito kaže da je BiH konfederalna država u kojoj entiteti imaju glavni oslonac upravljanja državom", istakao je Kuzmanović.

On je naglasio da je Republika Srpska napravila kvalitetan Ustav koji je veoma važan, ali koji je više puta oskrnavio visoki predstavnik.

"Došlo je do toga da je visoki predstavnik neovlašteno podnio zahtjev vijeću koje predstavlja određenu strukturu onih koji garantuju ustavni razvoj u BiH i Republici Srpskoj", rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da je potrebno da u svijet prodre istina da je Republika Srpska kooperativna i da radi na tome da se primjenjuje Ustav te da "nema improvizacije i nametanja".

Predavanje profesora Gajstlingera organizovao je ANURS u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Mihael Gajstlinger rođen je 1956. godine u Radštatu u pokrajini Salcburg, profesor je međunarodnog prava, komparativnog prava u oblasti ustavnog i upravnog prava, kao i istočnoevropskog prava na Univerzitetu u Salcburgu.

Glavne teme njegovih publikacija su teorija i praksa međunarodnog prava, evropske integracije, međunarodno i evropsko pravo u oblasti životne sredine, rusko i istočnoevropsko ustavno pravo.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE