• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analitičari o nacionalnim karticama za dijasporu: Predizborni trik, ali i unosan poslovni poduhvat za Srpsku

Autor Nikolina Damjanić

Lider SNSD-a Milorad Dodik je u seriji predizbornih obećanja (pored najava o jednokratnoj pomoći djeci poginulih boraca, porodicama saviše djece, legalizacije objekata) predložio i uvođenje jedinstvenih nacionalnih identifikacionih kartica za dijasporu.

 Uvođenje naciionalnih identifikacionih kartica Izvor: Srna/Zoran Rašević

Dodik je izjavio da bi inicijativa o kreiranju nacionalne identifikacione kartice trebalo da objedini Srbe, ma gdje živjeli, kao i da će o tome razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"To je rezultat razgovora koji sam imao sa mnogim našim ljudima širom Evrope. To je nešto što je trebalo ponovo da nas okupi, da nas na neki način objedini", pojasnio je Dodik i dodao da je kartica namijenjena svim Srbima koji su prihvatili državljanstvo neke druge zemlje.

Ono što bi Srbima sa stranim državljanstvom omogućila nacionalna identifikaciona kartica, kaže Dodik, jeste izjednačavanje statusa sa domaćim stanovništvom u slučaju kupovine imovine ili otvaranje firme u Republici Srpskoj.

Svježe je sjećanje na Dodikov govor na skupu SNSD-a na Kozari koji je tada svojim izjavama naljutio dijasporu.

Dodik o dijaspori
Izvor: BN TV INFO

„Mi smo oni koji vole svakog čovjeka, muškarca i ženu koji ovdje žive i koji hoće da žive ovdje bez obzira na one koji stalno govore da je na nekim drugim mjestima nešto kao malo bolje. A onda kada nam se vrate u iznajmljenim automobilima i za nekoliko dana spucaju sve svoje plate da bi se pokazali kako su moćni, odlaze na teške poslove koje rade tamo negdje na zapadu i kažu da im je dobro, a nama je najbolje ovdje", rekao je Dodik u avgustu prošle godine na skupu na Kozari.

Politički analitičar Velizar Antić posmatra ovu inicijativu iz dva ugla – kao predizborni trik za pridobijanje glasova iz dijaspore i ideju koja, ukoliko zaživi, može donijeti unosne poslovne poduhvate za Srpsku.

„Da je Dodik i SNSD zaista mislio da zaštiti interes naše dijaspore imali su vremena od punih 16 godina koliko su bili na vlasti da jednu ovakvu ideju sprovedu u delo. Ja sam potpuno ubijeđen da se radi o predizbornom triku i želji SNSD-a da kampanju zasnivaju na nacionalnoj retorici i isticanje u prvi plan upravo ovih tema. Sa druge strane, ukoliko se zaista ozbiljno pristupi ovoj ideji mislim da ima mnogo prostora da se nešto slično zaista i sprovede u djelo i da donese dosta dobrih rezultata. Mi imamo veliku dijasporu i na žalost veliki broj tih ljudi je otišao jer nije imao nikakvu perspektivu u Srpskoj upravo zahvaljujući SNSD-u i trenutnoj vlasti koji su od Srpske napravili partokratsku državu. Oni su u inostranstvu došli ne samo do kapitala kojim mogu pokrenuti određeni biznis u Srpskoj, već su usvojili i određena znanja i sposobnosti koje mi nemamo ovdje. Sa ta dva faktora mogli bi mnogo da pomognu i sebi i Srpskoj“, rekao je on.

Antić kaže da ovaj plan mora precizno da se definiše umjesto „ovakvih ad hok predizbornih obećanja koja će se zaboraviti čim prođu izbori“.

Politička analitičarka Tanja Topić podsjetila je na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije koji je potpisan 2007. godine. U njemu se navodi uspostavljanje saradnje u oblastima privrede i korištenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, zaštite sloboda i prava građana, kao i suzbijanje kriminala.

Iz tog razloga ona smatra da inicijativa o uvođenju nacionalne identifikacione kartice kao jedno obećanje zvuči jače jer je umotano u dobar paket sa patriotskim nabojem.

„Mi smo imali čitavu seriju i kampanju koja se tiče zaštite ćiriličnog pisma i uvođenja svih tih stvari koje su bile u koliziji sa ustavom i sa odredbama koje su se ticale BiH. Postoji nešto što je vezano za Srbiju i Srpsku, a to su specijalne i paralelne veze koje ljudima omogućuju određene stvari i obrazovanje, podsticanje i jačanje kulturnih veza i omogućava im se dvojno državljanstvo tamo gdje postoje uslovi. Ne znam koji je to novi detalj koji bi značio poboljšan kvalitet vezan za ovu inicijativu uvođenja nacionalnih identifikacionih kartica“.

Ideju o uvođenju nacionalnih identifikacionih kartica za sada su pozdravili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Prema podacima iz CIK-a, za glasanje iz inostranstva na predstojećim opštim izborima prijavilo se 69.872 građana.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE