• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Crkvi u Mostaru 100.000 KM, ukida se posebna republička taksa

Autor Dušan Volaš

Vlada Republike Srpske izdvojiće 100.000 KM za pomoć Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru za saniranje štete nastale usljed vandalskog čina oštećenja Hrama, saopšteno je iz ove institucije.

 Vlada RS: Crkvi u Mostaru 100.000 KM, ukida se posebna republička taksa Izvor: Biro Vlade RS za odnose s javnošću

Vlada RS u saopštenju podsjeća da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Takse

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama, kojim se ukida obaveza plaćanja posebne republičke takse čiji su obveznici svi privredni subjekti u Srpskoj.

Cilj ukidanja posebne republičke takse je rasterećenje privrednih subjekata i brži rast privredne aktivnosti u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske je od sredine marta 2020. godine donijela niz mjera i subvencija s ciljem smanjenja i saniranja štete i gubitaka koji su nastali u poslovanju mnogih privrednih subjekata, usljed djelovanja pandemije virusa korona u Srpskoj.

Prijedlog je zasnovan i na analizama koje se vrše u okviru reforme poreskih i neporeskih davanja u Republici Srpskoj u okviru Registra poreskih i neporeskih davanja, a sa osnovnim opredjeljenjem da se uspostavi javna kontrola nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana.

Ovim mjerama je od 1. januara 2021. godine republička taksa smanjena za 30 odsto, a od 2022. godine za 60 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok se od 2023. godine, nakon 30 godina primjene, predlaže njeno ukidanje.

Procjena ostvarenja prihoda od posebne republičke takse u ovoj godini iznosi oko pet miliona KM. Iz tog razloga, ukidanje ove takse od 2023. godine značilo bi odricanje od budžetskih prihoda Republike Srpske u pomenutom iznosu u korist dalje podrške privredi.

Uvođenje institucije porodičnog doma

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog porodičnog zakona Srpske, a posebnu novinu predstavlja uvođenje instituta porodičnog doma, koji uživa poseban pravni režim u slučaju prestanka braka ili zajednice života roditelja maloljetnog djeteta.

Prijedlogom porodičnog zakona Srpske znatno je unaprijeđena zaštita prava i interesa djeteta, a posebno u pogledu održavanja ličnih odnosa sa djetetom, vršenja roditeljskog prava i prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja.

Preciznije su uređeni imovinski odnosi između bračnih supružnika, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Redefinisan je institut usvojenja s ciljem da se unaprijedi i precizira ocjena podobnosti lica koja žele da usvoje tuđe dijete, odnosno djeteta za usvajanje, kao i da proces usvojenja bude efikasan u pogledu zaštite interesa djeteta bez roditeljskog staranja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je prošireno polje pravnih dejstava koja se priznaju za vanbračnu zajednicu.

Uvođenje posebne vrste obveznika doprinosa

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o doprinosima kojim se kao posebna vrsta obveznika doprinosa uvodi korisnik prava na novčano primanje utvrđeno Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

Posebna osnovica doprinosa za korisnike prava, prema predloženom zakonu, iznosiće bruto novčano primanje s obzirom na to da se na planirano novčano primanje plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Za ove potrebe u budžetu Republike Srpske obezbijeđen je iznos od oko 20,1 milion KM.

Iz Vlade su podsjetili da je ranije usvojen zakon kojim se na mjesečnom nivou isplaćuje 750 KM i na to se plaća doprinos za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje, čime će ova lica ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu i, u konačnici, na penziju.

Nova kategorija osiguranika u obaveznom osiguranju

Na sjednici je utvrđen Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju po hitnom postupku, kojim se uvodi nova kategorija osiguranika u obaveznom osiguranju.

Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece predviđeno je ostvarivanje prava na novčano primanje nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, na koja se plaćaju svi doprinosi.

Kako bi se ostvarila prava po osnovu uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje neophodno je za korisnike tog novčanog primanja utvrditi status osiguranika u obaveznom osiguranju, zbog čega je i predložen ovaj zakon.

Odluka o načinu finansiranja programa lijekova

Vlada je donijela i Odluku o načinu finansiranja programa lijekova koji se primjenjuju u ograničeno dostupnim količinama za narednu godinu, za šta se obezbjeđuju iz budžeta Srpske za narednu godinu u visini od 71.600.000 KM na budžetskoj stavci transfera Fondu zdravstvenog osiguranja za poseban program lijekova.

Donošenje ove odluke predviđeno je odredbama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Donesen je i Plan odbrane od poplava u Srpskoj za narednu godinu, te Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru Republike Srpske za narednu godinu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Blago nama crkvi sto Ilijada a bjednicima što idu u nju mušmula

MONDO REPORTAŽE