• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi su spriječili formiranje srpske države na Balkanu, tvrdi Dodik

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Englezi implementirali politiku da bi spriječili formiranje srpske države na Balkanu.

 Dodik: Englezi spriječili srpsku državu na Balkanu Izvor: russian kremlin

"Oni su učinili sve što su mogli da osiguraju da se to nikad ne dogodi", rekao je Dodik za "Raša tudej".

Dodik je istakao da svjetska zajednica već dugo reaguje protiv Srba na ovim prostorima, još od raspada Otomanskog carstva, da su Englezi implementirali politiku 1915. godine da bi spriječili formiranje srpske države na Balkanu.

"Oni su promovisali cijeli koncept Jugoslavije. Od 1915. do 1916. godine dovodili su delegacije Hrvata na Krf da dobiju njihovu podršku za ideju zajedničke države. To je očigledno bila zamka", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je NATO bombardovao Jugoslaviju, zemlju koju, kako je ocijenio, mnogi nisu željeli da vide na mapi, ali jesu Srbi jer su bili u iluziji da je to njihova država.

On je rekao da je Hrvatska odmah stavila pravo na region koji su joj dali komunisti, a isto se dogodilo i sa BiH koju su, kaže, stvorili komunisti kao socijalističku republiku.

"Prije Drugog svjetskog rata ovdje nije bila BiH, bile su banovine koje su se borile protiv komunizma, posebno na zapadu. Komunisti su iscrtali sve granice. Oni su ih nametnuli Srbima. I Srbi su morali da prihvate tu novu realnost. Jedina realnost je bila da je Hrvatima dozvoljeno da formiraju svoju državu, a Srbima nije. Zašto?", upitao je Dodik.

Ako muslimani mogu da imaju svoju državu, Dodik pita zašto i Srbi ne bi imali isto, jer su bili većina oko 36 odsto.

"Stalno su govorili da ne mogu da tolerišu dominaciju Srba, a kako mi treba da tolerišemo muslimansku dominaciju u BiH, kakva je to pravda, to je nepravda za koju su odgovorni Englezi", naglasio je Dodik i dodao da se ta nepravda nastavlja na različite načine.

On je rekao kako bi u Republici Srpskoj 85 odsto stanovništva glasalo za nezavisnu državu, što nije dozvoljeno, ali to ne znači da se treba odreći te ideje.

"Mi ne smijemo da odustanemo od te ideje, imamo pravo da to uradimo, jer mi smo narod koji je puno propatio u proteklom vijeku i to od ruku onih koji se sada usuđuju da nam drže lekcije, Nijemci na primjer, oni su tokom dva svjetskta rata ubijali Srbe u velikim razmjerama", napomenuo je Dodik.

Nijemci su, podsjetio je, sistematski ubili pola tadašnje populacije Srba, a na kraju 20. vijeka su ponovo došli kao vojnici NATO da bombarduju srpsku zemlju i sada pokušavaju da nam nametnu političke odluke.

"Možda sada nije dobro reći ali treba shvatiti da njihova politika izaziva ljutnju i nezadovoljstvo i to je sramotno. Mi ne tražimo gospodare van naše zemlje, mi ne kontrolišemo NJemačku ili Austriju i ne želimo da druge zemlje kontrolišu našu zemlju", zaključio je Dodik.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

FARAON

Koliko je ovaj već na vlasti? Šta je postalo bolje od tada?

MONDO REPORTAŽE