• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li Savjet ministara priprema zakon o Ustavnom sudu? Bunoza odgovorio Borenoviću

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza najavio je danas da će u narednom periodu biti imenovana radna grupa zadužena za izradu propisa koji se odnose na reformu Ustavnog suda, statusa međunarodnih sudaca, kao i provođenje odluka Ustavnog suda BiH.

 20230105_164535.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Naime, poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović zatražio je na današnjoj sjednici Doma odgovor od ministra na pitanje da li Savjet ministara BiH priprema prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

U okviru tačke dnevnog reda kada je poslanicama omogućeno da direktno postavljaju pitanja državnim ministrima, Borenović je zatražio i odgovor o tome kada će taj zakon biti upućen u parlamentarnu proceduru, navodeći kako se radi o jednom od najprioritetnijih pitanja.

Ministar Bunoza je podsjetio da temeljem odredaba Ustava BiH, Parlamentarna skupština BiH imala pravo da nakon pet godina od prvog imenovanja sudaca Ustavnog suda BiH od 2002. godine propiše drugačiji način izbora troje sudaca koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

"Svakako da jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koje je BiH dužna ispuniti na svom evropskom putu, jeste reforma Ustavnog suda, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osiguranje provođenja odluka Ustavnog suda BiH", naveo je Bunoza.

Dodao je da se Ministarstvo pravde BiH u proteklom periodu posvetilo izradi zakona i važnih odluka koje se odnose na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta.

Poslanik Branislav Borenović je kazao da je iz datog odgovora jasno da od tog zakona sada nema ništa iako su postojala velika očekivanja u tom smislu.

"Očekivali smo da će se i danas nešto desiti o tom pitanju i da će Vijeće ministara BiH dobiti neku vrstu političkog naloga od svoje skupštinske većine da pripremi zakon koji je doveo ovu zemlju do tačke usijanja, koja se mora razriješiti u što kraćem roku", kazao je Borenović.

Poručio je da odgovor ministra pokazuje da apsolutno ne postoji namjera aktuelne skupštinske većine u kojoj su Savez nezavisnih socijaldemokrata, Trojka (Socijaldemokratska partija, Naroda i Pravda i Naša stranka) i Hrvatska demokratska zajednica BiH, da ovo pitanje prioritetno riješi.

(BHRT)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE