• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šefovi diplomatije EU o Srbiji

Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razmeniti mišljenje o unutrašnje-političkom razvoju u Srbiji.

 Šefovi diplomatije EU o Srbiji Izvor: MONDO

Oni će pružiti podršku formiranju vlade u Beogradu koja bi omogućila ubrzano priključivanje Srbije Uniji i dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Ističući "snažnu podršku koju su proevropske snage dobile na izborima" u Srbiji, evropski ministri će "izraziti nadu da će nova vlada s jasnim evropskim programom biti odmah sastavljena, i preduzimljivo se posvetiti procesu stabilizacije i pridruživanja", navodi se u nacrtu zaključaka zasedanja.

Ministri inostranih poslova i ministri odbrane EU, koji u ponedeljak uporedo zasedaju u Briselu, dotaćiće i razvoj situacije na Kosovu, imajući u vidu da je EU zapala u velike teškoće zbog toga što pokušava da bez saglasnosti UN razmesti svoju misiju Euleks na Kosovu.

Ministri odbrane su u programu zasedanja samo naznačili razmatranje angažovanja evropskih vojnih snaga u operacijama na Kosovu i Bosni, ali, isto kao i šefovi diplomatija u sklopu rasprave o Zapadnom Balkanu, mogu da razmotre šta učiniti oko Euleksa.

U Evropskoj uniji se s pažnjom prati razvoj oko formiranja nove srpske vlade, posebno stavovi svih stranaka oko toga da li Srbija treba da nastavi svoj evropski put i ratifikuje i sprovede Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) sa EU, koji otvara put i brzom dobijanju statusa kandidata za članstvo.

Funkcioneri u Evropskoj komisiji preneli su agenciji Beta da je EU u dosadašnjim pregovorima o SSP-u sa Srbijom, bila svedok da su srpska državna uprava i stručna tela u stanju da veoma brzo i valjano sprovedu nužne reforme i uslove.

Tu spada i "obaveza da srpske vlasti pokažu da su uložile i ulažu sve napore da preostali optuženi izađu pred Haški sud", kako su to šefovi diplomatija EU formulisali posle potpisivanja SSP-a, 29.aprila.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su u izjavi Beti naglasili da će prevashodno od "političke volje" buduće srpske vlade zavisiti da li bi Srbija možda do kraja ove, ili početkom iduće godine dobila i status kandidata za članstvo u EU.

Funkcioneri u Savetu ministara i Evropskoj komisiji ocenili su da "ništa nije nemoguće" kada je reč o tome da Srbija eventualno dobije status kandidata za članstvo već krajem ove ili početkom iduće godine.

Izvori slovenačkog predsedništva EU izjavili su novinarima da evropska dvadesetsedmorica i dalje imaju za cilj da svoju misiju Euleks razmeste na celoj teritoriji Kosova.

Iako, kako su predočili, postoje "međunarodni izazovi" i "otpori na terenu" u razmeštanju Euleksa, pa se o tome vode "rasprave u međunarodnim forumima", a pitanje je kad bi ti "izazovi mogli da se uklone".

Izvori Saveta ministara EU podvukli su da i među članicama Unije postoje "velike osetljivosti kad je reč o potrebi da misija Euleksa ima temelj u rezoluciji 1244 i odlukama SBUN".

Evropski diplomatski izvori preneli su Beti da EU i Ujedinjene nacije već neko vreme bezuspešno pokušavaju da utanače "memorandum o razumevanju" za usaglašeno postupanje i "prilagođavanje" situaciji posle 15.juna na Kosovu.

Jasno je, međutim, da će rezolucija 1244 SBUN i dalje ostati na snazi i da zasad nema nikakve odluke o povlačenju UNMIK-a, dok sve govori da će razmeštaj Euleksa biti odložen u odnosu na planirani polovinom juna.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE