• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanišić i Frenki na privremenoj slobodi

Haški tribunal odlučio je da na privremenu slobodu pusti bivšeg načelnika SDB Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija.

 Stanišić i Frenki na privremenoj slobodi Izvor: MONDO

Oni su optuženi za zločine u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Odlukom suda, medjutim, oni neće biti pušteni iz pritvora u Sheveningenu dok se Tužilaštvo ne izjasni da li će uložiti žalbu.

Stav glavnog tužioca Serža Bramerca (Serge Brammertz) o tome biće, prema najavama njegove predstavnice, poznat sutra.

Istovremeno, sudsko veće je naznačilo da smatra da je "postupak sada u pretrpocesnoj fazi" što znači da je nedavnom odlukom žalbenog veća Tribunala poništen dosadašnji tok sudjenja.

Sudjenje je počelo 28. aprila u odsutnosti Stanišića, pošto je sudsko veće zaključilo da je moguće započeti proces uz mogućnost da ga optuženi, koji zbog bolesti nije mogao da bude u sudnici, prati preko video-linka iz sudskog pritvora. Stanišić je odbio da tu mogućnost iskoristi.

Žalbu odbrane na tu odluku, usvojilo je apelaciono veće Tribunala i naložilo da sudjenje bude prekinuto na najmanje tri meseca zbog lečenja optuženog, te da "započne" kada se proceni da to dozvoljava STanišićevo zdravstveno stanje.

U današnjoj odluci, veće predsedavajućeg Patrika Robinsona (Patrick) naznačilo je da postupak može biti prekinut i na duže od tri meseca.

Prema nalazima lekara u Hagu, Stanišić pati od teške depresije sa psihotičnim obeležjima, hronične bolesti organa za varenje (ulceralni kolitis) i kamena u bubregu.

Prema tvrdnjama odbrane, tokom tromesečnog boravka u pritvoru Tribunala smršao 12 kilograma i usled napada ulceralnog kolitisa izgubio dosta krvi "probavnim putem".

Usvajajući zahtev odbrane da se Stanišiću dozvoli neophodno lečenje na beogradskoj VMA, sudije su ustanovile da njegovo zdravstevno stanje opravdava taj zahtev.

Stanišiću je odlukom naloženo i da se javi Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu radi utvrdjivanja njegovog psihičkog i fizičkog stanja, a u svetlu toga što "kako se smatra, pokazuje povećani rizik od samoubistva".

Sudsko veće je naložilo i da Stanišić na privremenoj slobodi bude pod nadzlorom lekara koji će Tribunal redovno izveštavati o njegovom stanju.

Tužilaštvo Tribunala protivilo se puštanju na slobodu Stanišića i tražilo da umesto toga on bude upućen na posmatranje u holandski institut za sudsku psihijatriju.

Donoseći odluku o privremenom oslobadjanju, veće je ocenilo da su Stanišić i Simatović dokazali da će se vratiti na početak sudjenja, da neće pokušati bekstvo i da neće uticati na svedoke.

Tribunal je usvojio i garancije srpskih vlasti da će biti ispunjeni svi uslovi pod kojim su optuženi pušteni.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE