• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN predlažu Srbiji sporazum o UNMIK-u?

Ban Ki Mun predložio Borisu Tadiću sporazum o delovanju UNMIK-a na Kosovu nakon stupanja na snagu novog Ustava 15. juna, piše "Zeri".

 UN predlažu Srbiji sporazum o UNMIK-u? Izvor: MONDO

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predložio je u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću sporazum o delovanju UNMIK-a na Kosovu nakon stupanja na snagu novog Ustava 15. juna, piše dnevnik "Zeri".

Pozivajući se na zapadne diplomatske izvore koji su pročitali predlog pisma koje će generalni sekretar UN-a poslati predsedniku Srbije, dnevnik navodi da je predviđeno da policija u severnim delovima Kosova, nastanjenim srpskom većinom, bude pod komandom UNMIK i pod vlasti UN.

Takav aranžman na Kosovu postoji od 19. februara ove godine.

Istovremeno, UNMIK policija i KPS su odbili da i drugi pripadnici policije iz redova srpske zajednice budu pod direktnom komandom UNMIK policije, što je dovelo do suspenzije oko 270 srpskih policajaca.

U oblasti sudstva, prema predlogu pisma, predviđa se mogućnost stvaranja dodatnih opštinskih i okružnih sudova u regionima sa srpskom većinom koji bi trebalo da funkcionišu u okviru jedinstvenog sudskog sistema Kosova.

Kada je reč o carinskoj službi, cilj je da se obezbedi funkcionisanje jedinstvene carinske službe, što će podrazumevati i prisustvo međunarodnih carinika na najvažnijim carinskim tačkama.

Za oblast transporta je predvideno stvaranje zajedničkog komiteta, uz učešće predstavnika Srbije, koji će raspravljati o tehničkim pitanjima prelaska granice.

Kfor ostaje najodgovorniji za kontrolu granice. Međunarodna policija, koja bi delovala pod vlašću šefa UNMIK, nastaviće da nadgleda granične prelaze.

Srpska pravoslavna crkva će imati ulogu u zaštiti i rekonstrukciji verskog nasleđa, navodi se u predlogu pisma generalnog sekretara UN.

Ostvarivanje ovih tačaka bi, prema izvoru dnevnika, bilo deo sporazuma UNMIK i Vlade Srbije.

Šef UNMIK-a je dužan da u vezi sa ovim sporazumom konsultuje institucije Kosova. U predlogu pisma generalni sekretar UN najavljuje imenovanje novog šefa UNMIK-a, a list navodi da će to biti Stefano Sanino, bivši šef Misije OEBS u Srbiji.

Ban Ki Mun je, prema istom izvoru, izjavio da će se konsultovati sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom kako bi se odredila uloga evropskih misija u ostvarivanju njegovih predloga.

Dnevnik navodi da, ukoliko ti predlozi ostanu u konačnom tekstu pisma Tadiću, "kosovska strana ima razloga za mnogobrojna uznemirenja u vezi sa pravcem kojim će ići rekonfiguracija UNMIK-a".

Predviđeno je da Ban Ki Mun posebno pismo o ulozi UNMIK-a na Kosovu posle 15. juna uputi i predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE