• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak hvali sastanak Šmita i Vučića: "Doprinos smirivanju tenzija"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u NSRS smatra da najavljeni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Kristijanom Šmitom, treći po redu, potvrđuje Vučićev doprinos stabilnosti i smirivanju tenzija i želji da ima konstruktivnu ulogu u BiH.

 6.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Crnadak poziva Šmita da posjeta Beogradu i sa njegove strane bude iskorištena "za relaksaciju odnosa, posebno kad je u pitanju najosjetljivija tema, a to je (državna) imovina".

"Pitanje imovine je dio programa za zatvaranje OHR 5+2, u kojem se precizno kaže da organi BiH trebaju postići prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između različitih nivoa vlasti. Prema tome, to je posao za institucije i bilo bi višestruko korisno kada bi gospodin Šmit uputio preciznu poruku iz Beograda da neće biti nametanja zakona o imovini, odnosno da to ostaje zadatak za domaće političare, kako bi se u budućnosti omogućilo zatvaranje OHR", navodi Crnadak.

Kaže da pojedine političke partije i političari i u Republici Srpskoj i u FBiH zloupotrebljavaju ovu temu, "prepadaju javnost i drže svoj narod u grču i strahu da će biti ugrožen bespravnim oduzimanjem imovine".

"Nažalost, takvo ponašanje i mogućnost nametanja rješenja izazvalo je uznemirenost kod dijela stanovništva, posebno u Republici Srpskoj. Zato bi jedno takvo javno izrečeno obećanje od strane gospodina Šmita uskratilo mogućnost zloupotrebe pitanja imovine i stvorilo klimu u kojoj bi bilo lakše doći do rješenja", kaže Crnadak.

Crnadak dodaje da Šmitova posjeta Beogradu i razgovori sa predsjednikom Srbije takođe dolaze pred raspravu o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN, kojom se, nastavlja, još jednom pokušava utvrditi kolektivna odgovornost srpskog naroda i zato će se i ova tema razgovora pratiti sa velikom pažnjom.

"Ovakve rezolucije imaju smisla samo ako su posvećene odavanju počasti svim žrtvama i ako im je cilj pogled u budućnost, dok bi neprijateljski rječnik i negativan stav prema samo jednom narodu samo produbio podjele", poručuje Crnadak.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Sta drugo cuti od zapadne opozicije

MONDO REPORTAŽE