• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novicki zadužen za pritužbe na UNMIK

Žitelji Kosova koji smatraju da je misija UN povredila njihova ljudskih prava mogu da se žale komisiji na čijem je čelu Marek Antoni Novicki.

 Novicki zadužen za pritužbe na UNMIK Izvor: MONDO

Žitelji Kosova koji smatraju da je misija UN povredila njihova ljudskih prava od nedavno imaju mogućnost da žalbe podnesu specijalnoj komisiji na čijem je čelu bivši kosovski ombudsman Marek Antoni Novicki.

Građani će žalbe moći da podnose Komisiji nadležnoj za slučajeve kršenja ljudskih prava koje je na Kosovu od 25. aprila 2005. godine počinila misija UNMIK-a, rekao je Novicki u intervjuu KiM radiju.

Komisija radi pri UNMIK-u i njene članove imenovao je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN. Ta nezavisna tročlana komisija je vansudski organ kome se podnose žalbe.

Prema rečima Novickog, zdatak Komisije je da prima žalbe pojedinaca koji smatraju da su im ljudska prava povređena.

Ova komisija razmatra te slučajeve sa gledišta da li je bilo povrede ljudskih prava - Evropske konvencije o ljudskim pravima i sličnih zakonskih akata koje se odnose na tu oblast, kazao je Novicki.

On je rekao da žitelji Kosova koji smatraju da je UNMIK povredio njihova prava moraju da navedu činjenice o tome i žalbu predaju komsiji.

Slučaj mora biti prijavljen komisiji u roku od šest meseci od donošenja konačne odluke od strane UNMIK-a ili drugog nadležnog tela koje se bavilo tim slučajem, kazao je Novicki i dao da svi pravni lekovi koji se odnose na tu žalbu moraju prethodno biti iscrpljeni.

Novicki je rekao da to znači da savetodavna komisija za ljudska prava ne može da zamenjuje institucije kao sto su Opštinski sud ili Specijalna komora Ustavnog suda Kosova.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE