• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP traži priznanje Euleksa, UN se premišljaju

Evropski parlament zatražio od članica EU da u UN-u obezbede priznanje misije Unije na Kosovu.

 EP traži priznanje Euleksa, UN se premišljaju Izvor: MONDO

Evropski parlament je izrazio zabrinutost zbog "pat pozicije" u pregovorima oko prenosa nadležnosti s UNMIK-a na Euleks, te je zatražio od članica EU da u UN-u obezbede priznanje misije Unije na Kosovu.

U izveštaju izvestioca Jaceka Saruša-Volskog koji je ove nedelje usvojio, EP ocenjuje da Euleks "mora da zaštiti interese nacionalnih manjina onako kako je to predvidjeno planom Martija Ahtisarija".

"EP izražava zabrinutost zbog pat-pozicije u pregovorima o prenosu nadležnosti s Unmika na Euleks i poziva članice EU da preuzmu zajedničku akciju u UN s cilje da obezbede priznanje misije Euleks u skladu s medjunarodnim civilnim prisustvom na Kosovu pod rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", naglašava se u izveštaju.

U njemu se takodje podseća na odluku Saveta ministara EU od 18. februara kojoj je "primljena k znanju" odluka Skupštine Kosova da proglasi nezavisnost.

EP se istovremeno založio i za "jačanje dijaloga sa Srbijom i konkretne korake koji bi trebalo da reafirmišu njenu evropsku perspektivu".

"EP gleda na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kao na konkretan korak ka budućem pristupanju Srbije EU", dodaje se u izveštaju.

U njemu se takodje ističe da EU mora da razvije « adekvatne procese da bi se izbegla izolacija Srbije ».

Ban Ki Mun još razmatra opcije oko uloge UNMIK-a

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Farhan Hak izjavio je Tanjugu da Ban Ki Mun još uvek razmatra opcije u vezi s ulogom UNMIK-a na Kosovu i da, u medjuvremenu, status UNMIK-a ostaje nepromenjen.

Hak je rekao Tanjugu i da Ban nije poslao pismo u kome predlaže prenos dela nadležnosti sa UNMIK-a na Euleks.

"Pismo nije poslato, generalni sekretar još uvek razmatra opcije. U medjuveremenu, status UNMIK-a ostaje nepromenjen", rekao je Banov portparol.

Hak nije želeo da komentariše pisanje prištinskih medija koji su, pozivajući se na diplomatske izvore, danas objavili da će generalni sekretar UN u jednom pismu predložiti rekonstrukciju UNMIK-a.

Prištinski "Zeri" je naveo da je pismo u kome je sadržan predlog o rekonstrukciji UNMIK-a kratko, ali veoma sadržajno i iskazuje jasan cilj generalnog sekretara UN da se što je moguće više ima u vidu realnost na Kosovu, posebno u odnosima sa Medjunarodnom civilnom kancelarijom i Misijom EU u oblasti pravde i policije (Euleks).

Kako piše "Zeri", Ban u pismu ističe da će njegov specijalni predstavnik na Kosovu nastaviti da nadgleda medjunarodno civilno prisustvo, na osnovu mandata iz Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine.

Medjutim, Ban u predlogu uzima u obzir dodatnu ulogu EU na Kosovu, kako je predvidjeno zaključcima sa sastanka predsednika država ili premijera zemalja EU održanog 14. decembra prošle godine, navodi list.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE