• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Koalicija sa DS - rascep u SPS-u"

Mihailo Marković kaže da bi se vrh te stranke ukoliko bi rešio da pravi koaliciju sa DS našao u manjini u Glavnom odboru i da Ivica Dačić to zna.

 "Koalicija sa DS - rascep u SPS-u" Izvor: MONDO

Jedan od osnivača i ideologa Socijalističke partije Srbije, akademik Mihailo Marković, ocenio je da bi se vrh te stranke ukoliko bi rešio da pravi koaliciju sa Demokratskom strankom našao u manjini u Glavnom odboru i da lider SPS-a Ivica Dačić to zna.

U tom slučaju došlo bi do rascepa u SPS-u - ili bi taj deo rukovodstva bio isključen iz stranke ili bi se formirala nova Socijalistička partija Srbije, rekao je Marković u razgovoru za "Politiku", koja navodi da je on jedan od tridesetak potpisnika pisma, upućenog pre nekoliko dana Dačiću, u kome se zahteva nastavak razgovora o vladi sa DSS i SRS sa obrazloženjem da bi savez sa DS-om bio samoubistvo SPS-a.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je tokom dana da će sastanak koalicije oko socijalista na kojem će biti razmatran nastavak pregovora o formiranju nove vlade biti održan sigurno pre srede, za kada je zakazana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije .


"Sastanak će biti održan sigurno pre srede, a kada videćemo. Očekujem da će stav koalicije biti jedinstven", kazao je Dačić agenciji Beta.

Predsednik Skupštine Srbije i član Predsedništva Demokratske stranke Oliver Dulić izjavio je zatim u nedelju uveče da očekuje da se koalicija okupljena oko SPS-a izjasni do srede sa kim želi da pravi parlametarnu većinu.

Za sada raskol u SPS-u nije verovatan iako postoji jedna manjina članova Glavnog odbora koja aplaudira onim pojedincima koji se javno zalažu za početak razgovora sa DS-om. Među socijalistima ima mazohista i trgovaca svake vrste, ali se ne može očekivati da će SPS poći za njima, tvrdi Marković.

On je kazao da je protiv saveza sa DS-om zato što su "dva demokratska ministra odbrane vojsci zadali uništavajuće udarce - penzionisani su svi oni koji su na Kosovu uspešno branili zemlju...".

"Da i ne govorimo o tome kako su se demokrate i njihovi krizni štabovi držali prema socijalistima 2000. godine, kako su kidnapovali i izručili Hagu njihovog predsednika i kako su njima i njihovom vladavinom devedesetih godina do juče plašili narod", rekao je Marković.

On je dodao da, "pored toga, DS u skladu sa takozvanim 'vašingtonskim konsenzusom' sprovodi politiku tranzicije u kapitalizam, potpune privatizacije društvene imovine, čega nema ni u SAD ni u vodećim evropskim zemljama i potpune ekonomske liberalizacije", ocenivši da je "ta politika štetna po našu zemlju".

Na primedbu da Dragoljub Mićunović tvrdi da su DS i SPS programski najbliže i da je zato prirodno da idu u koaliciju, Marković je odgovorio da je Mićunović u proleće 1990. godine pokušao da ga ubedi da priđe DS-u jer će oni imati najbolji socijalni program, dodavši da nikada nije video taj socijalni program i da ga "u praksi sigurno nema".

"Ne znam u čemu je takozvana socijaldemokratska orijentacija DS-a, u pravom smislu te reči", kazao je Marković.

Na primedbu da je i Dačić kazao da je SPS-u ideološki bliža DS, Marković je odgovorio da "ako je tako rekao Dačić, to je potpuno neosnovano jer u svakom pogledu je DS ideološki najdalji SPS-u".

Marković je rekao da "treba pozdraviti svako nacionalno pomirenje i svako 'zakopavanje ratnih sekira', ali to pretpostavlja jednu iskrenu pomirljivost i tolerantnost, koje nije bilo pre svega nekoliko nedelja kada je predsednik Tadić upozoravao da neće dozvoliti formiranje vlade na osnovu aritmetičke većine".

"Postavljaju se dva pitanja: zašto se nudi mir jednima, socijalistima, a zaoštravaju odnosi sa drugima - radikalima i 'narodnjacima'. Drugo, da li je motiv ovakve selektivne pomirljivosti uspostavljanje novog tolerantnijeg duha u našem političkom životu ili prosta računica da je ovo navodno pomirenje sa socijalistima jedini način da se ostane na vlasti", kazao je Marković.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE