• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Bitići: Legija će svedočiti u septembru

U septembru će kao svedok na suđenju za ubistvo braće Bitići biti saslušan nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija.

 Slučaj Bitići: Legija će svedočiti u septembru Izvor: MONDO

Sudsko veće koje sudi dvojici bivših policajaca Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću zbog pomoći izvršiocima ubistva braće Bitići 1999. godine, najavilo je da će u septembru kao svedok u ovom krivičnom predmetu biti saslušan nekadašnji komandant Jednice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.

Bivši pripadnici Posebnih jednica policije, Popović i Stojanović, optuženi su da su izvršili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, tako što su američke državljane, braću Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija "lišili prava na pravično sudenje".

"Na taj način su pomogli nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije i Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) da ih liše života", navedeno je u optužnici.

Tela brace Bitići, sa rukama vezanim žicom, pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom selu 2001. godine.

Kako je navedeno u optužnici, braću Bitići nezakonito su uhapsili 8. avgusta 1999. godine, posle izdržavanja prekršajne kazne u Prokuplju i predali ih nepoznatim maskiranim osobama, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Braća Bitići odvedena su do jame za odlaganje smeća i tamo ubijeni.
Prema optužnici, braća Bitići bili su pripadnici dobrovoljačke jedinice "Atlantska brigada", koja se u aprilu 1999. stavila u službu terorističke paravojne Oslobodilačke vojske Kosova.

Na glavnom pretresu predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić je rekao da je Okružni zatvor u Beogradu, gde se u pritvoru nalazi Ulemek, obavestio sud da nisu u mogućnosti da danas dovedu Ulemeka radi svedočenja, jer je u beogradskoj Palati pravde gde treba iznese svoju završnu reč na suđenju za zločin na Ibarskoj magistrali 1999. godine.

Na suđenju za zločin na Ibarskoj magistrali, kada su ubijena četvorica funkcionera Srpskog pokreta obnove i pokušano ubistvo lidera te strane Vuka Draškovića, Ulemek je prvooptuženi i na današnjem suđenju je izneo svoju završnu reč.

Krstajić je rekao da će Ulemek biti saslušan u septembru, kada je zakazao nastavak suđenja, obrativši se tužiocu, braniocu i optuženima da spreme završne reči.

Branilac optuženih advokat Božo Prelević je predložio dopunu dokaznog postupka, odnosno da se kao svedoci saslušaju Sreten Lukić i Božidar Delić.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković je rekao da se ne protivi ovom predlogu i predložio da sudsko veće ponovo uputi poziv za svedočenje bivšem visokom funkiconeru MUP-a Vlastimru Đorđeviću, koji je svojevremeno odbio da svedoči u ovom krivičnom postupku.

Sudsko veće će o ovim zahtevima naknadno odlučiti.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE