• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formiran novi saziv Skupštine Srbije

Srbija je u sredu, mesec dana posle parlamentarnih izbora, dobila novi saziv parlamenta.

 Formiran novi saziv Skupštine Srbije Izvor: MONDO

Potvrđivanjem mandata 250 narodnih poslanika, pod "dirigentskom palicom" najstarijeg poslanika Jovana Krkobabića, formiran je novi saziv Skupštine Srbije.

Verifikacijom mandata prestao je mandat dosadašnjim poslanicima i počeo da teče četvorogodišnji mandat novim poslanicima izabranim na izborima 11. maja.

Od danas je počeo da teče i rok 90 dana za izbor nove Vlade Srbije.

Krkobabić je okružen najmlađim poslanicima suvereno vladao skupštinskom govornicom, a sednicu su i ovog puta obeležili radikali koji su došli obučeni u majice sa likom Vojislava Šešelja i natpisom "Stop haškoj tiraniji".

Posle verifikacije mandata određena je pauza - čime je na elegantan način izbegnut izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, izbor članova radnih tela parlamenta i imenovanje sekretara Skupštine Srbije - koji su bili predviđeni dnevnim redom. Do toga neće doći dok se ne postigne dogovor o parlamentarnoj većini.

Konstitutivna sednica Skupštine može da traje do isteka roka za formiranje vlade koji iznosi 90 dana, odnosno do 9. septembra u ponoć.

Smatra se da je parlament konstituisan verifikacijom mandata najmanje dve trećine izabranih poslanika, a za konstituisanje nije potrebno da se odmah izabere predsednik Skupštine.

Predsednik dosadašnjeg saziva Skupštine Srbije Oliver Dulić održao je pre dva dana konsultacije sa predstavnicima lista zastupljenih u novom skupštinskom sazivu.

Na tom sastanku nisu učestovali predstavnici SRS, a dogovoren je tok konstitutivne sednice, raspored sedenja, broj članova skupštinskih odbora, kao i to da budu predloženi kandidati za potpredsednike parlamenta, kojih će najverovatnije biti šest.

Najviše poslanika u novom parlamentu ima lista Za evropsku Srbiju - Boris Tadić koja je na izborima osvojila 102 mandata. Lista Srpske radikalne stranke dobila je 78 mandata, koalicija DŠ-NS imaće 30 poslanika, a koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije 20 poslanika.

Liberalno-demokratska partija imaće u novom parlamentu 13 poslanika, dok će manjinske liste Mađara, Bošnjaka i Albanaca imati ukupno sedam predstavnika.

Najmlađi poslanici koji su pomagali Krkobabiću su Jadranka Jovišić (1986) sa izborne liste "Za evropsku Srbiju", Jelena Budimirović (1985) iz Srpske radikalne stranke (SRS), Aleksandra Ilić (1981) iz Nove Srbije (NS) i Đorđe Milićević (1978) iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Sednici su prisustvovali predsednica Republičke izborne komisije (RIK) Sonja Brkić i članovi RIK-a.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE