• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar ojačao - evro ispod 80

Dinar je u četvrtak ojačao tako da je za kupovinu evra, prvi put u prethodnih pet meseci, potrebno izdvojiti manje od 80 dinara.

 Dinar ojačao - evro ispod 80  Izvor: MONDO

Dinar je u četvrtak ojačao tako da je za kupovinu evra, prvi put u prethodnih pet meseci, potrebno izdvojiti manje od 80 dinara.

Prema zvaničnom kursu narodne banke Srbije, za evro je potrebno izdvojiti 79,7409 dinara, 59 para manje nego u sredu. Za evro je poslednji put bilo potrebno manje od 80 dinara 3. januara, kada je kurs bio 79,7555 dinara za evro.

Na međubankarskom deviznom tržištu, na kojem se formira kurs dinara, dinar je u sredu blago jačao tokom celog dana - ujutru je za kupovinu evra bilo potrebno 80,4 dinara, u 13 časova 80,2 dinara, dok se u 16 časova evro kupovao za 79,6 dinara.

Stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kazao je da za jačanje dinara postoje dva ključna razloga - politička stabilizacija odnosno sve izvesnije formiranje vlade i mere Narodne banke Srbije o adekvatnosti kapitala banaka koje stupaju na snagu 1. jula i zbog kojih tražnja dinara raste.

Nikolić je ukazao da se krajem tromesečja plaća veliki deo spoljnotrgovinskih poslova, što može da ublaži jačanje dinara jer je uvoz, koji se plaća devizama, u Srbiji veći od izvoza.

U sedmicama pre i nakon izbora za evro je bilo potrebno izdvojiti i do četiri dinara i 50 para više nego sada, jer je kurs dinara padao do 83,87 dinara za evro.

Za kupovinu evra u ponedeljak je bilo potrebno 81,45 dinara, a u utorak je dinar ojačao za 1,41 odsto i za kupovinu evra bilo je potrebno 1,15 dinara manje nego u ponedeljak, odnosno 80,2982 dinara.

Prošle sedmice dinar je najviše vredeo u petak 6. juna, kada se za evro moglo dobiti 81,67 dinara, a najmanje u utorak 3. juna, kada se evro menjao za 82,62 dinara.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE