• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Rekonfiguracija UNMIK samo u SB UN

O novoj strukturi međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji mora da odlučuje Savet bezbednosti UN.

 Tadić: Rekonfiguracija UNMIK samo u SB UN Izvor: MONDO

Ovako je predsednik Srbije Borisa Tadića odgovorio na pismo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

"Republika Srbija ima interesa i namerava da podrži procese koji vode kompromisnom rešenju budućeg statusa naše južne pokrajine Kosova. Sve dok to rešenje ne bude pronađeno, međunarodna zajednica predvođena UN treba da zadrži glavnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Upravo zbog toga je od ključnog značaja njena struktura i kompozicija", navodi se u Tadićevom pismu koje je u četvrtak upućeno Ban Ki Munu.

"Naš je stav da o novoj strukturi međunarodnog prisustva, što se nudi u vašem pismu, mora da odlučuje Savet bezbednosti. Slažemo se da šest tačaka koji se pominju u vašem pismu zahtevaju posebnu pažnju. Zbog toga smo spremni da nastavimo dalji dijalog s UN kako bi došli do zadovoljavajućeg rešenja", dodaje se.

Tadić navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija južne srpske pokrajine Kosova 17. februara predstavlja kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i u suprotnosti je s Poveljom UN.

"Taj pokušaj secesije ugrozio je učvršćivanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, što smo napornim radom nastojali da postignemo", naveo je Tadić.

Predsednik Tadić preneo je u pismu generalnom sekretaru UN da su u Srbiji 11. maja održani parlamentarni izbori, i da je njegova ustavna dužnost da pomogne u procesu formiranja nove Vlade "koja će imati istorijski zadatak da implementira jasno potvrđenu volju građana Srbije brzom pristupu Evropskoj uniji i demokratskih vrednosti koje ona predstavlja".

"Stabilnost i prosperitetna budućnost celog Zapadnog Balkana leži u EU. Zbog toga, EU ima značajnu ulogu u prevazilaženju prepreka koje treba prevazići u ispunjavanju tog cilja. To se posebno odnosi na probleme na Kosovu i Metohiji, jer su oni među najtežima u regionu. Želim da naglasim važnost pronalaženja legalnog načina da se krene napred, koje će biti prihvatljivo za sve strane i odobreno u Savetu bezbednosti. Jedino takav pristup može dovesti do održivog rešenja", zaključuje Tadić u pismu Ban Ki Munu.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE