• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić: Tadić izdao dogovor o Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić kritikovao je pismo borisa Tadića Ban Ki-Munu.

 Samardžić: Tadić izdao dogovor o Kosovu Izvor: MONDO

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je predsednik Srbije Boris Tadić svojim "jednostranim odgovorom" na pismo generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna "prekinuo i poslednje preostale niti državne politike povodom Kosova i Metohije".

"On je izigrao politički dogovor o zajedničkom odgovoru Generalnom sekretaru UN u trenutku kada se pred UN otvara možda i najopasniji čin kosovske drame", navodi se u izjavi Samardžića koju je Tanjugu dostavilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

"Boris Tadić je to učinio u jasnoj nameri da u odgovoru Ban Ki-Munu izbegne jasan stav Srbije da Euleks misija ne može da se legalizuje.
Taj stav bio je sadržan u mom dodatku na predlog odgovora, koji mi je bio poslat iz kabineta predsednika Republike radi konsultacija, ali je tada svaka saradnja na formulisanju odgovora bila jednostrano prekinuta", tvrdi Samardžić.

"Umesto saradničkog odnosa sa Vladom Srbije u ovoj stvari, budući da je reč o oblasti u kojoj samo Vlada ima ustavne nadležnosti, Boris Tadić je prionuo goloj političkoj samovolji i otvorenom kršenju Ustava Srbije", ocenio je ministar za Kosovo i Metohiju.

Prema oceni Samardžića, u ovom trenutku, kada se vlast u Srbiji uzurpira kako bi se sprečilo protivljenje Srbije uspostavljanju Euleks misije na Kosovu i Mtohiji, čiji je cilj da nadgleda protivpravnu nezavisnost Pokrajine, o ovom pitanju može da odluči samo Narodna skupština Srbije".

"U situaciji kada predsednik Republike svim sredstvima nastoji da eliminiše Vladu u vođenju kosmetske politike, još jedino Narodna skupština može da stane na put ovoj neobuzdanoj političkoj samovolji", zaključio je Samardžić.

Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je u petak generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu stav Srbije da o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji treba da odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U odgovoru na pismo Bana o rekonstrukciji UNMIK-a, koje je prethodnog dana primio od Bana, Tadić je istakao da bi, sve dok se ne pronađe kompromisno rešenje za budući status južne srpske pokrajine, međunarodna zajednica trebalo da zadrži centralnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Srbija je zainteresovana i ima nameru da podrži proces koji vodi ka kompromisnom rešenju za budući status naše južne pokrajine. Sve dok se do takvog rešenja ne dođe, međunarodna zajednica, koju vode UN, trebalo bi da zadrži centralnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, poručio je Tadić.

Zbog toga struktura i sastav međunarodnog prisustva ostaju od izuzetnog značaja. "Naš je stav da o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva, na šta se Vaše pismo odnosi, treba da odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, naveo je predsednik Srbije u odgovoru Banu.

Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić takođe je u petak najavio inicijativu te stranke i Nove Srbije za sednicu Skupštine Srbije, kako bi se ona izjasnila o nameri generalnog sekretara UN da praktično legalizuje misiju EU.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE