• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština zajednice srpskih opština na Vidovdan

Skupština zajednice srpskih opština Autonomne pokrajine Kosovo, biće konstituisana u Kosovskoj Mitrovici na Vidovdan 28. juna.

 Skupština zajednice srpskih opština na Vidovdan Izvor: MONDO

Skupština zajednice srpskih opština Autonomne pokrajine Kosovo, biće konstituisana u Kosovskoj Mitrovici na Vidovdan 28. juna, kao rezultat volje građana, iskazane na izborima održanim 11. maja, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

"U ovom trenutku ništa nije prirodnije nego da se formira zajedničko telo koje bi objedinilo rad lokalnih organa vlasti na Kosovu i Metohiji", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitorivici.

Prema njegovim rečima, "skupšina bi imala značajne reprezentativno političke funkcije i predstavljala bi sve građane u Pokrajini koji Srbiju smatraju svojom državom".

"Osnivanje srpske skupstine je znak da srpska zajednica nema nameru da ulazi u konflikte, već da želi da svoj život uredi prema međunarodnom pravu i u skladu sa Ustavom Srbije", kazao je ministar.

Navodeći da forimiranje tog tela ima veze sa proglašenjem Ustava Kosova, Samardžić je rekao da "srpski narod na Kosovu, država Srbija i nealbanci ne priznaju nezavisnost, čin ocepljenja i Ustav Kosova".

Tim povodom Samardžić je rekao da Srbija ne prihata Ustav Kosova i da ga smatra ga nevažećim. Dodao je da se Srbi i drugi nealbanci neće po njemu upravljati i da će važiti za one koji ga dobrvoljno prihvate i priznaju, a to su uglavnom Albanci.

"Taj ustav je pisan daleko od Prištine i albanskiih političkih predstavnika", kazao je ministar.

Ističući da je generalni sekeretar UN Ban Ki Mun pokušao da izvrši rekonfiguraciju UNMIK-a i da to učini mimo Saveta bezbednosti UN, ministar je rekao da se Srbija ali i pojedine članice SB tome protive.

"Neprihvatljiv je cilj da se misija EULEX-a na Kosovu legalizuje, jer ta misija ima svoj mandat (da nadgleda sprovođenje nezavisntosti) projektovan u planu Martija Ahtisarija koji nikada nije usvojen u SB UN", kazao je on.

Samardžić nije želeo da odgovara na pitanja kako će Srbija reagovati u slučaju nemira, ili zatvaranja administrativnih prelaza između Srbije i Kosova.

Samo je istako da od međunarodne zajednice i njenih predstavnika očekuje da u skladu sa Rezolucijom 1244 očuvaju mir u pokrajini.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE