• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodnjaci traže hitnu sednicu parlamenta o Kosovu

Narodnjačka koalicija traži od Skupštine Srbije da odbaci razmeštanje Euleksa i da Ustav Kosova proglasi ništavnim.

 Narodnjaci traže hitnu sednicu parlamenta o Kosovu Izvor: MONDO

Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije u Skupštini Srbije zatražila je od predsedavajućeg da hitno zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se odbacila misija Euleks i poništio jednostrani akt proglašenja Ustava Kosova.

"DSS i Nova Srbija očekuju da će predsedavajući konstitutivnom sednicom, najstariji poslanik Jovan Krkobabić, zakazati sednicu pre petka 20. juna kada zaseda Savet bezbednosti UN jer jedino Skupština može da ovlasti nekoga da predstavlja državu", rekao je Mladenović na konferenciji za novinare i dodao da će zahtev biti danas poslat.

Mladenović je kazao da predsednik Srbije nema ovlašćenja da vodi spoljnu i unutrašnju politiku dražve i da samo Skupština može za to da ovlasti tehničku vladu ili pregovački tim do izbora nove Vlade.

Prema njegovim rečima, zahtev za održavanje sednice parlamenta podržala je i Srpska radikalna stranka.

DSS je u međuvremenu uputila poslanicima republičkog parlamenta Predlog odluke o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije kojim bi se odbacilo razmeštanje misije Euleksa, a Ustav Kosova proglasio ništavnim.

"Polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Ustava Republike Srbije, Skupština Srbije nije saglasna i ne prihvata da se na teritoriji Srbije u pokrajini Kosovo i Metohija, koja se nalazi pod upravom Ujedinjenih nacija, rasporedi misija Euleks", navedeno je u predlogu odluke koji je dostavljen Tanjugu.

Skupština Srbije bi ovom odlukom proglasila ništavim i Ustav Republike Kosovo, koji su protivpravno i jednostrano usvojile i proglasile Privremene institucije samouprave Kosova i Metohije, polazeći od ranije Odluke Skupštine o potvrđivanju odluke Vlade Srbije o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti koju je parlament doneo 18. februara 2008. godine,

Odlukom koju predlaže DSS, Skupština bi potvrdila da Srbija ne prihvata legalizaciju misije Euleks, jer ova misija ima za cilj primenu Plana Martija Ahtisarija za sprovođenje protivpravne secesije dela teritorije Republike Srbije, koja je jedinstvena, nedeljiva i suverena država članica Ujedinjenih nacija i na koju se primenjuju opšti principi i norme međunarodnog prava, kao i Ustav Srbije.

DSS navodi da je povod za njihovu inicjativu pismo Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da legalizuje misiju Euleks pod okriljem UN. DSS podseća da je Skupština Srbije odbacila plan Martija Ahtisarija, a u SB UN plan nije prihvaćen zato što je protivan međunarodnom pravu.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE