• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DSS-NS: 107 potpisa za sednicu o Kosovu

DSS-NS i zvanično predali zahtev za sednicu parlamenta o Kosovu. Inicijativu podržali i radikali.

 DSS-NS: 107 potpisa za sednicu o Kosovu Izvor: MONDO

Poslanička grupa Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija predala je u Skupštini Srbije inicijativu za sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se donela odluka o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije, kojom bi se odbacilo razmeštanje misije Euleks na teritoriji Kosova i Metohije, a Ustav Kosova proglasio ništavnim.

Šef poslaničke grupe DSS-NS Miloš Aligrudić rekao je Tanjugu da je tu inicijativu podržala i poslanička grupa SRS, tako da je predata sa 107 potpisa poslanika.

Aligrudić je rekao da su i socijalisti najavili prihvatanje te inicijative i podršku da se predlog odluke stavi na dnevni red.

On je rekao da je inicijativa DSS-NS "izazvala interes i kod drugih poslaničkih grupa" i da im je u DS rečeno da još razmatraju predloge i da će o njima zauzeti stav.

Aligrudić je istakao da bi sednica trebalo da se održi do petka, odnosno pre sednice Saveta bezbednosti UN i da Skupština Srbije do tada treba da ima stav o jednostranom proglašenju Ustava Kosova i misiji Euleks.

On je rekao da u ovom trenutku jedino skupština može da reaguje i da treba naći proceduralno rešenje da se to učini.

Prema Aligrudićevim rečima, ti predlozi ne mogu da se stave na dnevni red započete konstitutivne sednice srpskog parlamenta, već je potrebno da se zakaže druga vanredna sednica sa tim dnevnim redom, a kasnije nastavi konstitutivna sednica.

On je podsetio da je slično rešenje nađeno i prošle godine, kada je na konstitutivnoj sednici usvojena rezolucija kojom je odbačen plan Martija Ahtisarija i izrazio očekivanje da će slično rešenje biti primenjeno i ovog puta, uprkos pravnim manjkavostima koje postoje u propisima kojima se reguliše rad parlamenta.

Odlukom koju predlaže DSS, skupština bi potvrdila da Srbija ne prihvata legalizaciju misije Eulseks, jer ta misija ima za cilj primenu plana Martija Ahtisarija za sprovođenje protivpravne secesije dela teritorije Srbije, koja je jedinstvena, nedeljiva i suverena država članica Ujedinjenih nacija i na koju se primenjuju opšti principi i norme međunarodnog prava, kao i Ustav Srbije.

Skupština Srbije bi tom odlukom proglasila ništavim i Ustav Republike Kosovo, koji su protivpravno i jednostrano usvojile i proglasile Privremene institucije samouprave Kosova i Metohije, polazeći od ranije Odluke skupštine o potvrđivanju odluke Vlade Srbije o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti koju je parlament doneo 18. februara ove godine.

Skupštinom Srbije do izbora predsednika predsedava najstariji poslanik Jovan Krkobabić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koji bi jedini mogao da zakaže tu vanrednu sednicu.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE