• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrkonjić: Ne pregovaramo sa demokratama

Potpredsednik SPS tvrdi da njegova stranka ne vodi nikakve razgovore sa DS, već da pregovara samo sa radikalima ni narodnjacima.

 Mrkonjić: Ne pregovaramo sa demokratama Izvor: MONDO

Potpredsednik Socijalističke partije srbije Milutin Mrkonjić izjavio je u utorak uveče da SPS ne vodi nikakve razgovore sa Demokratskom strankom o formiranju vlade, već da pregovara samo sa radikalima i narodnjačkom koalicijom.

"Nas interesuje samo koalicija sa kojom smo počeli razgovore. Ima malih nesporazuma, ima nejasnoće u nekim odgovorima, ali proces pregovaranja traje. Molim sve da imaju strpljenja. Srbija će dobiti vladu", rekao je Mrkonjić za Televiziju B92.

On je podsetio da je odlazeća vlada formirana pola sata pre isteka roka i da i za formiranje ove vlade ima vremena i pozvao pregovarače da "ne žure".

Mrkonjić je istakao da lider SPS Ivica Dačić i on nisu sa DS-om vodili nikakve pregovore, ali je naveo da ne zna da li i sa kim su razgovarali njegovi koalicioni partneri iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije.

Komentarišući izjave pojedinih funkcionera DS-a i potpredsednice SPS Slavice Đukić-Dejanović da postoje neformalni pregovori SPS-DS o formiranju vlade, Mrkonjić je kazao da ga "ne interesuje šta priča DS", kao i da Đukić-Dejanović ne učestvuje u pregovorima o vladi.

Osvrnuvši se na kritike iz Demokratske stranke Srbije da SPS nije pouzdan partner, Mrkonjić je rekao da pregovarači ne bi trebalo da tokom pregovora daju takve izjave.

"Savetujem ih da budu malo strpljivi. Razumem nervozu barem kod onih koji nas prate, ali ne razumem kod pregovarača. Ako njih interesuje da posao završimo do kraja, onda treba da imaju strpljenje", kazao je Mrkonjić.

Mrkonjić je izjavio da "nema trgovine ministarskim mestima već samo ima dogovora o programu" i dodao da oni koji budu spremni da ga prihvate biće koalicioni partneri SPS u novoj vladi.

"Tek kada raščistimo delove programa o pet principa i kada Koštunica bude predložio kako treba da izgleda vlada, moći ćemo da razgovaramo o ministarskim mestima", rekao je Mrkonjić i dodao da ako program koji SPS nudi ne bude sproveden oni u toj "vladi neće učestvovati".

Govoreći o Sporazumu Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, on je naveo da SSP ne treba poništiti i da smatra da bi ga trebalo ratifikovati.

Iako je u pregovorima DSS, socijalista i SRS sporan SSP, Mrkonjić tvrdi da od lidera DSS Vojislava Koštunice nije čuo da taj dokument treba poništiti.

Potpredsednik SPS je ponovio da se protivi saradnji sa tribunalom u Hagu jer smatra da su "Holanđani ubili Slobodana Miloševića".

"Ne može jednosmerna saradnja (sa Hagom). Jednosmerno sigurno nećemo, samo dvosmerno", rekao je Mrkonjić.

Mrkonjić je kazao da "neće biti ministar i da je svoje ambicije ostvario davno".

Govoreći o uslovu SPS da se rehabilituje porodica Milošević, Mrkonjić je kazao da oslobađanje Marka Miloševića "nema veze s tim" i dodao da je "sramota za jednu zemlju da se tako ponaša prema bivšem predesdniku".

Mrkonjić je rekao da će od partnera s kojima bude u vladi "tražiti da se rehabilituje porodica Milošević" i dodao da (bivši direktor RTS) Dragoljub Milanović "nije kriv što je bombardovana televizija, već su krivci van zemlje".

On je dodao da u SPS "ne postoji više struja" i da je ta stranka "vrlo jedinstvena".

Mrkonjić je kazao da mu na nivou Beograda "ne bi smetalo da ostane ova koalicija" i naglasio da će se zalagati "da koalicija sa DSS i SRS ostanu na nivou Beograda, čak i ako bi bila napravljena vlast sa DS na nivou republike, jer bi to bila prava demokratizacija".

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE