• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU o Srbiji i Kosovu

Ocena da Srbija može da ubrza svoj put u EU biće navedena u zaključcima dvodnevnog samita koji počinje u četvrtak u Briselu.

 EU o Srbiji i Kosovu Izvor: MONDO

Šefovi država Evropske unije ocenjuju da Srbija može da ubrza svoj put ka EU, uključujući i dobijanje statusa kandidata za članstvo čim ispuni neophodne uslove i ta ocena biće navedena u zaključcima dvodnevnog samita Unije, koji počinje u četvrtak u Briselu.

"Savet EU očekuje formiranje nove vlade u Beogradu koja bi imala jasnu evropsku agendu da napreduje s neophodnim reformama", ističe se u nacrtu zaključaka u koje je Tanjug imao uvid.

"Nakon nedavnog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, Srbija može da ubrza svoj napredak ka EU, uključujući da dobije status kandidata, čim se ispune svi neophodni uslovi", navodi se u tekstu nacrta zaključaka.

EU je krajem aprila sa Srbijom potpisala SSP i Privremeni sporazum, ali proces ratifikacije prvog i primene drugog sporazuma zavise od ocene o saradnji Srbije s Haškim tribunalom.

U delu vezanom za situaciju na Kosovu, EU se poziva na odluke iz decembra 2007. godine, kada je usvojena platforma za koordiniranje nezavisnosti Kosova - i februara 2008. godine - kada je jednostrana nezavisnost "primljena k znanju" u Briselu.

"EU ostaje usresređena da odigra vodeću ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na Kosovu preko Euleksa, Specijalnog predstavnika EU, te svojim doprinosom Kancelariji civilnog predstavnika", ističe se u tekstu.

"Evropski savet takođe pozdravlja obećanje koje su preuzele vlasti na Kosovu, pogotovu po pitanju zaštite prava zajednice, decentralizacije i zaštite verskog i kulturnog nasleđa, kao i buduće uloge međunarodnog prisustva", dodaje se u zaključcima.

Šefovi država će ponoviti i "punu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana" i oceniti da će "brzi napredak u ekonomskim i političkim reformama" omogućiti put ka pristupanju Uniji.

Glavna tema samita će, međutim, svakako biti kriza u koju je EU ušla nakon irskog "ne" Lisabonskom sporazumu.

Irski premijer Brajan Koven će obavestiti svoje kolege o razlozima neuspeha na referendumu, što će otvoriti debatu o izlasku iz nove teške situacije u koju je Unija ušla, tri godine nakon obaranja Evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji.

Tema razgovora će biti i dramatična poskupljenja cena nafte i hrane na svetskom tržištu, koje su dovele do povećanja inflacije u zemljama EU, i potvrda odluke o ulasku Slovačke u "zonu evra" 1. januara 2009. godine.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE