• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić i Sejdiu u Njujorku - predsednik i privatno lice

Savet bezbednosti UN raspravljaće u petak o UNMIK-u, a na sednici će učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

 Tadić i Sejdiu u Njujorku - predsednik i privatno lice Izvor: MONDO

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da će na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu Fatmir Sejdiju učestvovati kao privatno lice, jer je usvojena primedba Srbije na njegovo učešće kao predsednika Kosova.

Jeremić je za televiziju Pink kazao da će Sejdiju u petak u Savetu bezbednosti koji će raspravljati o preustrojstvu UNMIK-a biti "u privatnom kapacitetu": "Uložili smo u proceduralnoj formi primedbu na njegovo učešće kao predsednika Kosova... ona je usvojena i on će nastupati sa tablom na kojoj pise 'Fatmir Sejdiju'. Znači, privatno lice koje dolazi na poziv predsedavajućeg Savetu bezbednosti UN, sada su to SAD, kao neko ko može da doprinese debati. On tamo neće nastupati kao predsednik nezavisne države, oko toga smo bili vrlo striktni."

Ministar je dodao da je izlaganje predsednika Borisa Tadića pripremljeno i da je potpuno u skladu sa jedinstvenom državnom politikom koju je ranije usvojila skupština. "Glavna poruka jeste da je, što se tiče Srbije, potpuno neprihvatljiva bilo kakva rekonfiguracija međunarodnog civilnog prisustva dok se o tome eksplicitno ne izjasni Savet bezbednosti UN", naglasio je šef srpske diplomatije.

Savet bezbednosti, dodao je, trenutno nema jedinstven stav o tome i zato treba nastaviti razgovore o budućem sastavu međunarodne civilne misije na Kosovu. "Dok ne bude postignut konsenzus o tome u Savetu bezbednosti, nema govora o promeni aktuelnog sastava i mandata UNMIK-a predviđenog rezolucijom 1244", istakao je Jeremić.

Prema ranijim najavama generalnog sekretara UN Ban Ki Muna na sednici će biti razmatran njegov plan za preustrojstvo UNMIK. Ban Ki Mun je prošle nedelje obavestio Prištinu i Beograd o nameri da preoblikuje postojeću misiju UN, čime bi se EU omogućilo da preuzme veću ulogu na Kosovu, ali pod kišobranom UN i u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Ban Ki Mun istovremeno je poručio da će imenovati novog specijalnog izaslanika i ponovio da UN ostaju neutralne po pitanju statusa Kosova.

Jeremić, koji je funkcioner Demokratske stranke, kazao je da je državna politika Srbije prema Kosovu i dalje jedinstvena: "Ona neće biti promenjena ni nakon formiranja buduće vlade, mislim da oko toga postoji gotovo potpuni konsenzus u političkom prostoru Srbije".

Dodao je da je danas razgovarao sa ministrom za Kosovo Slobodanom Samardžićem i da će to biti tema i na sutrašnjoj sednici vlade. "Crvene linije su jasne - nema zadiranja u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, nema promene sastava i mandata međunarodnog cilvinog prisustva na Kosovu i Metohiji dok se o tome ne saglasi Savet bezbednosti. Oko toga se Savet neće saglasiti dok se ne saglasi Srbija, jer mi imamo izuzetno blisku saradnju sa Rusijom koja ima pravo veta", kazao je Jeremić.

On je još rekao da ne očekuje "ništa dramatično" od predstojeće sednice, već da Savet bezbednosti ostane podeljen i da rezultat sednice bude da "mora doći do nastavka pregovaračkog procesa na ovaj ili onaj način".

Upitan o otvaranju ambasada Kosova u inostranstvu, odgovorio je da je Srbija jasno poništila proglašavanje nezavisnosti Kosova, i samim tim bilo koji akt koji proizilazi iz jednostranog proglašenja za nju je nevažeći i nema pravnu težinu. "Otvaranje ambasada Srbija ne može da spreči. Te su zmelje priznale Kosovo, time su pogazile međunarodno pravo. Mi se tome protivimo u međunarodnoj areni i nastavljamo da koristimo sva pravna diplomatska i politička sredstva da suzbijemo broj zemalja koje su spremne da priznaju taj nelegitimni akt i da Kosovo ne postane članica nijedne međunarodne organizacije čije je članstvo privilegija suverenih država", dodao je.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE