• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić i Ren: Srbija brže u EU

Mlađan Dinkić izjavio je u Briselu da je ostvarljivo da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u prvoj godini nove proevropske vlade.

 Dinkić i Ren: Srbija brže u EU Izvor: MONDO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je u Briselu da je ostvarljivo da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u prvoj godini nove proevropske vlade, kao i veća sredstva iz pristupnih fondova EU.

Dinkić je posle razgovora s evropskim komesarom Olijem Renom izrazio i uverenje da će tokom prve godine nove srpske vlade biti ukinute vize Evropske unije za srpske građane.

Srpski ministar je rekao novinarima da je Ren potvrdio rešenost Evropske unije da se ubrza učlanjenje Srbije u Evropsku uniju, što počinje kandidaturom Beograda za članstvo u EU, dodao je Dinkić.

Istakao je da bi u julu trebalo očekivati stupanje na snagu privremenom trgovinskog sporazuma EU-Srbija, čim nova vlada učini još neke dodatne korake koji bi omogućili da tužilaštvo Haškog suda zaključi da Beograd u punoj meri sarađuje s Tribunalom u Hagu.

Ministar za ekonomiju je rekao da je s Renom razgovarao i o datumu kada bi Srbija mogla podneti molbu za dobijanje statusa kandidata za članstvo, i naveo da je on evropskom komesaru preneo očekivanje da će uskoro doći do formiranja nove reformske proevropske vlade.

Dinkić je preneo novinarima da je u susretu s Renom snažno naglasio potrebu da Srbija dobije znatno veća sredstva od predviđenih milijardu evra za idućih pet godina, koje bi bile prvenstveno namenjene izgradnji saobraćajne infrastrukture, regionalnog razvoja i poboljšanju standarda srpskog stanovništva.

Srpski ministar je ocenio da je Srbiji potrebno najmanje tri milijarde za tu svrhu restrukturacije i reforme, a Ren je izrazio spremnost da se to razmotri u dolazećem razdoblju.

Posle formiranja nove srpske vlade, o tome će se voditi razgovori i sa resornim funkcionerima u Evropskoj komisiji, kako bi se sagledalo kakve mogućnosti postoje za takvo povećanje pristupa Srbije fondovima EU, čim Beograd dobije status kandidata za članstvo u EU.

Istakavši da će najveća sredstva za podsticaje malim i srednjim firmama i zapošljavanje biti izdvajana iz srpskog budžeta, Dinkić je naveo da će Koridor 10 biti prvi projekat za koji nova vlada želi da konkuriše za dobijanje sredstva iz evropskih pristupnih fondova.

Srpski ministar je s tim u vezi ukazao na činjenicu da je Evropska komisija nedavno postavila novi "Investicioni paket za podršku zapadnom Balkanu" i ocenio da to može biti korisno za Srbiju.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE