• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregovori DS i SPS: Danas druga runda

Predstavnici koalicija okupljenih oko Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije nastaviće danas pregovore.

 Pregovori DS i SPS: Danas druga runda Izvor: MONDO

Lider PUPS-a Jovan Krkobabić izjavio je da predsednik SPS Ivica Dačić i Demokratska stranka "imaju inicijativu i da će oni zakazati sastanak" za nastavak sinoć započetih razgovora o vladi.

"Ne znam tačno, trebalo bi da se sastanemo negde posle podne", rekao je Krkobabić agenciji Beta i potvrdio da će razgovori DS i koalicije oko SPS biti nastavljeni u toku današnjeg dana.

DS i SPS su se sinoć tokom dvosatnih pregovora u sedištu DS-a dogovorili o principima na kojima bi vlada trebalo da bude formirana, od kojih su najvažniji članstvo Srbije u EU i očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

U nastavku pregovora biće reči o kadrovskim rešenjima i sastavu vlade.

Na pregovorima su učestvovali predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić i predsednici SPS-a, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković.

Agenciji Beta je nezvanično rečeno da će koaliciji SPS-PUPS-JS biti ponuđeno mesto zamenika premijera zaduženog za bezbednost koji je istovremeno i ministar policije (Ivica Dačić), mesto potpredsednika vlade (Jovan Krkobabić), ministarstva prosvete, energetike i mesto predsednika Skupštine Srbije, a stranci G17 plus pet resora.

Tadić i Dačić su posle pregovora u odvojenim izjavama novinarima rekli da su principi za formiranje vlade članstvo Srbije u EU, nastavak borbe da Kosovo ostane u Srbiji, borba protiv kriminala i korupcije, poboljšanje socijalne politike i položaja penzionera, a Dačić je dodao i da SPS želi očuvanje Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma.

Tadić je istakao da DS neće odustati od principa da konačni dogovor podrazumeva i lokalnu vlast, uključujući i Beograd.

Predsednik DS-a je naveo da bi buduća vlada trebalo da bude "socijalno odgovorna vlada", koja bi, ako se i o ostalim pitanjima postigne saglasnost kakva je sinoć postignuta, mogla da bude formirana brže nego što je javnost očekivala.

Dačić je rekao da je na dogovorenim principima moguće formirati skupštinsku većinu za izbor vlade i da je potrebno da Srbija vodi nacionalnu i socijalnu politiku, ali i politiku koja će Srbiju uvesti u EU.

Tadić i Dačić su, uz podsećanje da su to prvi pregovori dve stranke posle 15 godina, istakli da je neophodno pomirenje DS-a i SPS-a i prevazilaženje sukoba iz prošlosti zarad bolje budućnosti Srbije.

Ti pregovori usledili su pošto su čelnici koalicije oko SPS-a u subotu odlučili da prekinu pregovore o vladi sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom, koje nisu pružile zadovoljavajuće odgovore na pitanje o odnosu prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju kao ni o zahtevima vezanim za penzije i druga pitanja iz oblasti socijalne zaštite.

Kako tvrdi izvor “Blica nedelje” blizak vrhu DS, dogovor sa socijalistima postignut je još pre Tadićevog puta u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN, pa se očekuje da zvanični pregovori traju vrlo kratko, jer je praktično sve već dogovoreno. Očekuje se, kako piše list, da bi Srbija mogla dobiti novu vladu do 28. juna, odnosno do Vidovdana.

(www.mtsmondo.com/Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE