• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vašington tajms: Kosovsko zvono upozorenja

Američka politika prema Kosovu mora bez odlaganja da se preispita, ocenila su trojica bivših visokih američkih funkcionera.

 Vašington tajms: Kosovsko zvono upozorenja Izvor: MONDO

Nametnuto rešenje za Kosovo i traženje podele suverene teritorije Srbije bez njenog odobrenja, nisu u interesu SAD i američka politika prema Kosovu mora bez odlaganja da se preispita, ocenila su u "Vašington tajmsu" trojica bivših visokih američkih funkcionera.

Optimistička pretpostavka američke politike da bi devet godina relativnog mira bilo dovoljno da uljuljkaju Srbiju i Rusiju da izmene svoje stavove prema konfliktu koji traje vekovima - pokazala se kao krajnje naivna, ocenio je autor teksta Džon Bolton, bivši američki ambasador pri UN. "Američka politika prema Kosovu mora bez odlaganja da se preispita", upozorili su autor Bolton, kao i bivši američki državni sekretar Lorens Iglberger i nekadašnji pomoćnik sekretara odbrane Piter Rodman.

"Insistiramo da Bušova administracija jasno stavi do znanja da će se do rezultata takvog preispitivanja uzdržati od priznavanja nezavisnosti Kosova i da neće podsticati kosovske Albance da preduzmu takav korak", navedeno je u "Vašington tajmsu".

Sadašnja američka politika se zasniva na neubedljivoj tvrdnji da je Kosovo "jedinstven" slučaj i da neće biti presedan za druge krizne regione, ocenili su bivši američki funkcioneri. Oni su upozorili da bi priznavanje nezavisnosti Kosova, bez pristanka Srbije, bio presedan sa dalekosežnim i nepredvidivim posledicama po mnoge druge regione širom sveta.

"Na kosovski model već se pozivaju pristalice baskijskog separartističkog pokreta u Španiji i turskog dela Kipra" a "ni Savet bezbednosti, niti bilo koje drugo međunarodno telo nema moć niti ovlašćenje da nametnu promenu granica bilo koje zemlje", naglasili su autori.

Bolton je naveo da je možda najproblematičniji aspekt sadašnje politike "prezriv stav prema ruskom protivljenju" nezavisnosti Kosova. SAD ne treba da podstiču nepotrebnu krizu u rusko-američkim odnosima, jer postoje hitna pitanja zbog kojih moraju da sarađuju sa Moskvom, uključujući iranske nuklearne ambicije i nuklearne kapacitete Severne Koreje, naglasio je on.

"Ako preispitivanje počne sada, nadamo se da će ono moći da predupredi politiku koja bi postavila veoma opasan međunarodni presedan", naglasila su trojica istaknutih političara. U međuvremenu, imperativ je da se ne preduzima nikakva neopravdana i brzopleta akcija koja bi sada relativno mali problem pretvorila u veliki", upozorili su.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE