• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija i Kipar protiv nezavisnosti Kosova

Španija i Kipar se protive jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, izjavili su Sapatero i Kozaku-Markulis.

 Španija i Kipar protiv nezavisnosti Kosova Izvor: MONDO

Madrid ne odstupa od svog poznatog stava u pogledu eventualnog unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova i izražava rezerve prema takvom planu, jer strahuje da bi to moglo ohrabriti baskijske i druge separatističke težnje u Španiji, izjavio je danas u Palma de Majorki španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero.

I Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku-Markulis rekla je da Kipar neće ni pod kojim okolnostima preispitivati svoju odluku kojom se protivi "jednostranom proglašenju" nezavisnosti Kosova.

Sapatero je taj stav izneo na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom je, pored ostalog, razgovarao o jačanju međusobne saradnje u oblasti predupređivanja klimatskih promena, borbe protiv terorizma i za bolju integraciju imigranata, javila je agencija DPA.

Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku-Markulis rekla je danas da Kipar neće ni pod kojim okolnostima preispitivati svoju odluku kojom se protivi "jednostranom proglašenju" nezavisnosti Kosova.

Kozaku-Markulis je rekla na konferenciji za novinare u Helsinkiju da poštuje stav ostalih članica EU, ali da je za Kipar takva odluka pitanje principa.

"Kada se radi o priznavanju (Kosova) mogu vam reći veoma iskreno:
naša pozicija ostaje nepromenjena", dodala je Markulis.

Očekuje se da Albanci u južnoj srpskoj pokrajini proglase nezavisnost posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, koji će se održati u nedelju, 3. februara, navodi Rojters.

Stav Kipra o statusu Kosova mogao bi biti ključan u EU. Diplomate smatraju da problemi na odbrambenoj liniji između Turske i Kipra mogu da ugroze Evropske bezbednosne snage na Kosovu, sprečavanjem bliže saradnje između EU i NATO misije.

Međutim, Kozaku-Markulis je rekla da su razmeštanje trupa i priznavanje nezavisnosti Kosova dve odvojene stvari.

"Još uvek raspravljamo sa svojim partnerima u EU, kako bi usaglasili stavove oko razmeštanja trupa u okviru misije EU", rekla je ona i dodala da dokle god se pitanje priznanja Kosova odvaja od pitanja razmeštanja trupa EU, Kipar neće osećati nikakav pritisak.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE