• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eleza privremeno izručuju BiH

Darko Elez, koji u Srbiji služi devetogodišnju kaznu zatvora, privremeno će biti izručen BiH kada počne suđenje u slučaju "Lutka".

 Eleza privremeno izručuju BiH Izvor: MONDO

Elez ne može biti izručen BiH na osnovu sporazuma koji su potpisali ministri pravde dvije države, ali će biti privremeno izručen kada u Sudu BiH počne suđenje protiv njega i još 31 optuženog, pišu "Nezavisne novine" pozivajući se na izvor iz Tužilaštva BiH.

Sagovornik banjalučkog lista iz Posebnog odjela za organizirani kriminal kaže da će, pod pretpostavkom da Elezu sud izrekne kaznu za teška krivična djela za koja ga terete u BiH (ubistva, pokušaje ubistava, razbojničke krađe i dr) biti vraćen u Srbiju da tamo izdržava kaznu.

Naime, sam Elez ne podliježe potpisanom sporazumu BiH i Srbije o međusobnom izručenju vlastitih državljana optuženih za teška krivična djela iz oblasti kriminaliteta, jer prednost imaju procesi koje protiv njega vode u Srbiji. Za jedno krivično djelo već je osuđen, a za drugo tek bi trebalo da bude.

"Dok god njegov slučaj ne bude pravomoćno riješen, on ne može biti izručen BiH. Ali njegov će status biti riješen i kao svojevremeno status Dragana Paravinje. Dakle, Elez će biti privremeno izručen BiH, a osuđujuću presudu koju ovdje dobije, kada ona postane pravomoćna, izdržavaće u Srbiji", pojašnjava sagovornik iz Posebnog odjela, koji uvjerava da će se ovakav scenarij sigurno desiti.

Uzimajući u obzir presumpciju nevinosti, ipak, kako sada stvari stoje, a i prema svim najavama iz Tužilaštva BiH koje tvrdi da ima neoborive dokaze, mnoge od 32 optužena, uključujući i Eleza, očekuju drakonske kazne zatvora.

Koliko je ovaj predmet značajan za bh. pravosuđe, potvrđuje i činjenica da je Sud BiH optužnicu potvrdio prije isteka zakonskog roka od devet dana.

Elez i ostali optuženi su za najteža djela organiziranog kriminala, između ostalog, za pet ubistava, tri pokušaja ubistva te četiri razbojničke pljačke.

Prema navodima iz Tužilaštva BiH, ovo je jedan od najvećih predmeta protiv organiziranog kriminala u poslijeratnoj BiH, koji je tim državnih tužilaca i inspektora SIPA godinama istraživao.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE