• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radikalne selefije, ozbiljna prijetnja

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u PS BiH Dušanka Majkić upozorava da su selefije iz BiH, ozbiljna prijetnja.

 Radikalne selefije, ozbiljna prijetnja Izvor: MONDO

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da su selefije iz BiH, koje se bore na ratištima širom islamskih zemalja u svijetu, ozbiljna prijetnja za bezbjednost BiH.
"Poznato je da se u Iraku, Siriji, Avganistanu, Egiptu i ko zna gdje sve ne u svijetu `ratnici` iz BiH bore pod zastavom islama i `pomažu svojoj braći`. Ono što predstavlja poseban bezbjednosni izazov jeste kako će se BiH izboriti sa takvima kada se vrate sa tih kriznih područja", rekla je Srni Majkićeva i ukazala da bi, prema procjenama, džihadisti-povratnici mogli da budu i regionalni problem.

Ona je podsjetila da je na jednoj od posljednjih sjednica Zajedničke komisije, na kojoj je raspravljano o stanju bezbjednosti u BiH, skrenuta pažnja da je ovaj problem jedan od naozbiljnijih prijetnji bezbjednosti BiH i njenim građanima.

Prema njenim riječima, selefije iz BiH odlaze na ratišta širom svijeta i tamo dolaze u kontakt sa raznim radikalnim elementima i međunarodnim terorizmom.

"Iskustva sa kojim se oni vraćaju mogu po BiH da budu veoma problematična, a neke procjene govore da bi to mogao da bude i regionalni problem", naglasila je Majkićeva.

Ona smatra da na pitanju selefija najviše treba da urade bezbjednosne agencije u BiH, ali i bošnjački narod u cjelini, jer su ti radikalni islamisti usmjereni protiv svih onih koji ne poštuju njihovo praktikovanje vjere, dakle i protiv svog i drugih naroda.

Majkićeva je zaključila da je učešće državljana BiH u ratom zahvaćenim žarištima širom islamskih zemalja ozbiljna prijetnja bezbjednosti BiH, čije se institucije ovim pitanjem moraju ozbiljno pozabaviti.

Selefija Derviš Halilović iz sela Smajići kod Nemile poginuo je u Siriji, nakon što je među grupu mudžahedina pala granata.

Derviš, koji je promijenio ime u Omar, bio je tokom rata u BiH član jedinice "El-mudžahid", koja je bila u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Trenutno se u Siriji nalazi nekoliko desetina mudžahedina iz zemalja bivše Jugoslavije, najviše iz BiH, Albanije, Makedonije i Srbije, odnosno Sandžaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE