• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Na izbore ne može 12 stranaka

Centralna izborna komisija BiH uskratila je pravo kandidovanja na narednim izborima za 12 političkih stranaka.

CIK BiH uskratila je danas pravo kandidovanja na narednim izborima za 12 političkih stranaka, jer nisu dostavile godišnje finansijske izvještaje za 2012. godinu i nisu omogućile Službi za reviziju pristup stranačkim prostorijama.

Pravo kandidovanja na narednim izborima uskraćeno je Savezu za demokratsku Srpsku, Narodnoj partiji socijalista, Socijaldemokratskoj partiji Republike Srpske, Bosanskoj demokratskoj stranci, Brčanskoj demokratskoj inicijativi "Za bolje Brčko", Demokratskoj stranci Srpske, saopšteno je iz CIK-a.

Odluka se odnosi i na Ekološku stranku E-5 zeleni, Hrvatsku stranku prava Posavine, Hrvatski blok BiH, Političku organizaciju građana "Nezavisna lista BiH", Srpsku stranku Republike Srpske i na Stranku kokuza.

Današnja sjednica Centralne izborne komisije BiH bila je prva radna sjednica novoimenovanog člana CIK-a BiH Vlade Rogića.

Predsjednik CIK BiH Stjepan Mikić je prije početka sjednice Rogiću uručio odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o imenovanju za člana CIK-a i poželio mu uspješan rad.


Opšti izbori u BiH 12. oktobra

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u četvrtak, 15. maja, donijeće odluku o raspisivanju opštih izbora u BiH, potvrdio je Stjepan Mikić, predsjednik te državne institucije.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini biće održani u drugoj nedjelji u oktobru, odnosno 12. oktobra. Održavanje izbora pomjera se za sedam dana zbog vjesrskog praznika Muslimana Kurban-bajrama.

U izbornom zakonu BiH definisano je da se izbori u Bosni i Hercegovini održavaju prve nedjelje u oktobru kada je izborna godina, ali da se, ukoliko to pada na neki od vjerskih praznika, mogu pomjeriti za sedam dana. Ovo je prvi put da je iskorištena ta odredba Zakona.

CIK BiH raspisaće izbore za članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE