• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hapšenja i pretresi uznemirili povratnike"

Autor SRNA

Vlada Federacije BiH zatražiće od Savjeta ministara BiH informaciju o aktuelnim dešavanjima u povratničkim sredinama u Republici Srpskoj.

 "Hapšenja i pretresi uznemirili povratnike" Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Izvor: MONDO/ Samir Cacan


Takođe, Vlada FBiH zatražiće i uključivanje nadležnih institucija BiH u cijeli slučaj, kao i u zaštitu individualnih ljudskih prava povratničke populacije.

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu, kojoj nisu prisustvovali ministri iz reda HDZ-a BiH, konstatovano je da su "hapšenja i pretresi vršeni posljednjih dana u Republici Srpskoj unijeli uznemirenost među povratnicima, prije svega Bošnjacima".

U saopštenju iz Vlada FBiH navodi se da "pri svakom postupanju prema povratnicima treba polaziti od onoga šta su u nedavnoj prošlosti doživjeli, jer riječ je o najranjivijoj i najosjetljivijoj populaciji".

Federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Edin Ramić zadužen je da hitno posjeti područja na kojima su izvršeni pretresi i hapšenja.

Vlada FBiH izražava bezrezervno opredjeljenje za borbu protiv terorizma i drugih oblika ekstremnog ponašanja, ali naglašava da sve to treba raditi na zakonit način, uz poštivanje načela prava na pravično suđenje i presumpciju nevinosti.

Inače, današnjoj sjednici Vlade FBiH, prvoj nakon dvosedmične pauze, nisu prisustvovali

  ministri iz reda HDZ-a BiH zbog neslaganja sa SDA i DF-om u vezi sa smjenama i imenovanjima u javnim preduzećima, saznaje Srna.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je u akciji "Ruben" slobode bilo lišeno 30 lica, te da će od njih, na osnovu dosadašnjih saznanja, 11 tokom dana biti predato Specijalnom tužilaštvu na dalje procesuiranje.

Lukač je naveo da su pretresene 32 lokacije, odnosno kuće, stanovi i druge prostorije, na osnovu operativnih saznanja da ih koriste lica koja posjeduju oružje, oni koji su povezani sa radikalnim pokretima, bili ili se nalaze na sirijskom ratištu, te rade na vrbovanju građana BiH za slanje na strana ratišta.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izjavio je da Policija Srpske u akciji "Ruben" nije progonila Bošnjake, već postupala po informacijama MUP-a i drugih partnerskih organizacija.

On je odbacio kao neosnovane tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da je Policija Srpske u akciji "Ruben" progonila Bošnjake, navodeći da takve izjave nemaju uporišta i da samo dižu tenzije među građanima.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE