• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Šest miliona KM za Doboj

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Doboju da će do kraja juna u vidu granta biti dodijeljeno šest miliona KM pomoći dobojskim privrednim subjektima koji su pretrpjeli štetu u prošlogodišnjim poplavama.

Dodik je danas, nakon sastanka sa lokalnim privrednicima, kojem su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, te gradonačelnik Doboja Obren Petrović, rekao da je dogovoreno da grad Doboj zatraži kreditno zaduženje kod banaka u visini tri miliona KM i da se na taj način kumuliraju sredstva na oko 10 miliona KM kao grant lokalnim privrednicima.

"Ovdje smo iznijeli namjeru da Republika Srpska obezbijedi kroz bilo koji vid dodatnih 50 miliona KM do kraja godine ili u početku iduće, i kao grant dodijeli privrednicima na prostoru poplavljenih opština u Srpskoj da bi oni mogli oporaviti svoju djelatnost", naveo je Dodik.

On je dodao da je na sastanku ocijenjeno da ono što je danas dogovoreno i što će biti realizvano već u junu, je otprilike dovoljno za osnovnu rehabilitaciju nekih preduzeća.

Dodik je naveo da bi za sanaciju štete privrednici u Doboju do kraja godine i prvih nekoliko mjeseci iduće dobili oko 20 miliona KM.

Predsjednik Srpske rekao je da se od udruženja privrednika traži da utvrde kriterijume za dodjelu tih sredstava.

"Jasno je da su neki od njih prikazali daleko veću štetu nego što je bila i moraju se utvrditi tačni kriterijumi za raspodjelu sredstava, jer je riječ o javnom novcu koji se dodjeljuje na grant osnovi i ne smije biti nikakvih špekulacija", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da je ovaj sastanak u Doboju bio nastavak sastanka koji je održan prije godinu, nekoliko dana nakon poplava, da je razgovarano prvenstveno o tome kako pomoći privrednicima, te o tome šta su lokalna zajednica i republička vlast činile da se sanira šteta nastala od poplava.

Dodik je podsjetio da će do kraja godine biti produžena izdvajanja u Fond solidarnosti za obnovu Srpske koji treba da obezbijedi najmanje oko 20 miliona KM za pomoć, prije svega, privredi kroz grant.

ŠKOLA OBNOVLJENA ZAHVALJUJUĆI DONACIJAMA VLADE SRBIJE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Doboju da je projekat obnove Osnovne škole "Vuk Karadžić" u ovom gradu nakon poplava uspješno završen, zahvaljujući donaciji Vlade Srbije.

"Zadovoljstvo je vidjeti da smo uspjeli. Danas kada ste ovdje ne može da vas obuzme ništa drugo osim optimizma, da smo uspjeli i pokazali sposobnost da izgradimo, saniramo školu, i da danas u njoj učenici imaju gotovo bolje uslove nego ranije", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je naveo da je u danima poplava sve bilo depresivno i izgledalo je gotovo nemoguće da se sanira, a sada je projekat završen uspješno, zahvaljujući donaciji Vlade Srbije.

"Pomoć koju je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obezbijedio u potpunosti je realizovana, i pored nekih sitnih detalja mislim da je ovo završen projekat", rekao je Dodik.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je, što se tiče građevinskog dijela, sve uredno, ali da je u poplavama stradala i oprema koju je škola imala.

"Računare su nabavili, ali nedostaje druga oprema koja se tiče tehničkog obrazovanja, i u narednom periodu moraćemo nastojati da se taj dio nabavi, da bi djeca imala potpuno zadovoljstvo učenja u ovoj školi", naglasio je Malešević.

Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Milan Gojković izrazio je zadovoljstvo, jer se godinu nakon kataklizme koja je zadesila Doboj u ovoj školi redovna nastava izvodi u generalno saniranom objektu, u koji je uloženo oko 800.000 KM.

Gojković je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što je omogućio da učenici i zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi danas budu gdje jesu.

"Svi mi, i radnici i učenici, zadovoljni smo što je najgore prošlo i nadamo se da ćemo u budućnosti postizati još bolje rezultate", naglasio je Gojković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas u Doboju jednokratnu novčanu pomoć jednogodišnjoj Ani Raljić, čija je majka Ivana trudna evakuisana tokom prošlogodišnjih poplava u ovom gradu.

Dodik je malenoj Ani uplatio novčanu pomoć u iznosu od 1.000 KM na računu otvorenom kod Nove banke.

Ivana Raljić je prva trudnica koja se porodila 17. maja 2014. godine u dobojskoj bolnici tokom prošlogodišnjih majskih poplava.

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ustupljen je čamac sa kojim je evakuisao Raljićevu koja je bila blokirana na trećem spratu boračke zgrade u Doboju, a kojoj je usljed straha proces poroda ubrzan.

Mala Ana rođena je sa oko tri kilograma težine i 55 centimetara dužine.

Raljićeva je jedna od od šest trudnica koje su čamcima evakuisane iz vodom blokiranih zgrada i kuća tokom najkritičnijih dana u Doboju.

Predsjednik Srpske je danas tokom posjete Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju uručio i prigodne poklone porodiljama i novorođenim bebama.

PЕTROVIĆ: ODUŠEVLJEN SAM!

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izrazio je zahvalnost predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za današnji sastanak na kojem je dogovorena pomoć dobojskim privrednicima.

Petrović je rekao da će se u narednom periodu intenzivno raditi da se pomogne privredi u ovom gradu i izrazio nadu da će privrednici biti zadovoljni.

"Zahvalio bih se što je dogovoreno da u narednom periodu zajednički radimo i to je ono što smo mi svi očekivali i što su privreda i svi ostali očekivali", rekao je Petrović novinarima.

On je napomenuo da je predsjednik Dodik obezbijedio iz granta šest miliona KM, kao i da će se grad Doboj zadužiti za četiri miliona, tako da do kraja juna bude podijeljeno 10 miliona KM.

"Ja sam oduševljen ovim što se danas dešava", naglasio je Petrović.

On je napomenuo i da su predstavnici udruženja privrednika iz Doboja zatražili da bude nastavljeno punjenje Fonda solidarnosti za obnovu Srpske i apelovao na poslanike Narodne skupštine Srpske da podrže prijedlog da izdvajanja u Fond do kraja godine.

"To će sigurno pomoći najvećim dijelom našim ljudima, našoj privredi koja je najvećim dijelom uništena i smatram da će ovakav zajednički rad će donijeti dobro privredi. Ovo su početna sredstva koja treba privreda da dobije", naglasio je Petrović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE